Κατάργηση της end-to-end κρυπτογράφησης σκέφτεται ο Τραμπ

Techblog.gr

Τέλος στην end-to-end κρυπτογράφηση θέλει να βάλει ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία χρησιμοποιείται από δύο μεγάλες εφαρμογές, το WhatsApp και το Telegram.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η end-to-end κρυπτογράφηση επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων από έναν χρήστη σε έναν άλλον, τα οποία είναι κρυπτογραφημένα σε όλα τα στάδια της αποστολής και μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Κανένας άλλος χρήστης, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα, δεν μπορεί να διαβάσει το μήνυμα. Η end-to-end κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται επίσης και στο iOS λειτουργικό για τα μηνύματα που αποστέλλονται από την iMessages εφαρμογή της Apple, ενώ όσοι έχουν Android λειτουργικό θα πρέπει να καταφύγουν σε μία εφαρμογή τρίτου όπως οι προαναφερθέντες, καθώς το Android δεν διαθέτει first party εφαρμογή με end-to-end κτυπτογράφηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ, ενδέχεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την κατάργηση της end-to-end κρυπτογράφησης καθώς εμποδίζει την διερεύνηση αρκετών εγκλημάτων όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία και η τρομοκρατία. Για να παρθεί μία απόφαση έγινε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αντιπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), δεν κατέληξαν όμως στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Αν τελικά περάσει το σχέδιο του Τραμπ τότε τα iOS και Android smartphone θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτα σε επιθέσεις από hackers οι οποίοι θα μπορούσαν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) όπως αναφέρει πηγή δεν είναι ενωμένο με τις απόψεις να διίστανται. Αρχικά, ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής, κατανοεί την σημασία της end-to-end κρυπτογράφησης αλλά η ICE και η Μυστική Υπηρεσία συχνά φτάνουν σε αδιέξοδο από την χρήση της. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το FBI επίσης δεν είναι κρυφό ότι θεωρούν πιο σημαντικό τον εντοπισμό των εγκληματιών από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πίσω στο 2016, δύο γερουσιαστές πρότειναν την προβολή των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων μετά την τρομοκρατική επίθεση στο San Bernardino. Το δικαστήριο διέταξε την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone 5c που ανήκε στον Syed Farook, τρομοκράτη της επίθεσης. Η Apple αρνήθηκε και το FBI δεν έλαβε ποτέ από την Αμερικάνικη εταιρεία την ειδική έκδοση του iOS που θα επέτρεπε την διαρροή των δεδομένων από το τηλέφωνο του Farook.

Επιπλέον, η Apple ανησυχούσε τι θα συνέβαινε αν το λογισμικό που θα επέτρεπε το ξεκλείδωμα οποιουδήποτε iPhone, έπεφτε σε λάθος χέρια. Έπειτα το FBI πλήρωσε αδρά third party εταιρείας ώστε να καταφέρουν να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνο.

Ορισμένοι αντίπαλοι της Κυβέρνησης Τραμπ, ανησυχούν μήπως ο πρόεδρος της Αμερικής ζητά την κατάργηση της end-to-end κρυπτογράφησης ώστε να μπορεί να μαθαίνει πληροφορίες για όσους αντιτάσσονται σε αυτόν.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης