Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο μιας γυναίκας Νεάντερταλ ηλικίας 75.000 ετών

_133251963_3d_model_on_black_background_credit_bbc-studios-jamie_simonds

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο μιας γυναίκας Νεάντερταλ που έζησε πριν από 75.000 χρόνια. Για την τρισδιάστατη απεικόνιση του προσώπου της γυναίκας, οι ερευνητές βασίστηκαν στα πεπλατυσμένα, θρυμματισμένα υπολείμματα του κρανίου της, τα οστά του οποίου ήταν τόσο μαλακά όταν ανασκάφηκαν, ώστε έμοιαζαν με «μουλιασμένο μπισκότο».

Οι αρχαιολόγοι συναρμολόγησαν με επιμέλεια το κρανίο της γυναίκας, την οποία ονόμασαν Shanidar Z, από τα εκατοντάδες θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν μέσα στο σπήλαιο Σανιντάρ στο Ιρακινό Κουρδιστάν το 2018. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μέρος όπου τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκαν τα λείψανα τουλάχιστον 10 ανδρών, γυναικών και παιδιών Νεάντερταλ.

Το κρανίο της πιστεύεται ότι συνθλίφθηκε λίγο μετά τον θάνατό της, πιθανώς από πτώση βράχων, και στη συνέχεια συμπιέστηκε από ιζήματα δεκάδων χιλιάδων ετών. Τώρα, με τη βοήθεια σαρώσεων και τεχνικών τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το πρόσωπό της.

(University of Cambridge, BBC Studios/Jamie Simonds)

«Τα κρανία των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικά», δήλωσε η Έμμα Πόμεροϊ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Τα κρανία των Νεάντερταλ ξεχώριζαν από τα υπερόφρυα τόξα, το μικρό πηγούνι και τις προεξέχουσες μύτες. Ωστόσο, το αναδημιουργημένο πρόσωπο υποδηλώνει ότι αυτές οι διαφορές δεν ήταν τελικά τόσο έντονες» πρόσθεσε.

Οι Νεάντερταλ ήταν οι πλησιέστεροι συγγενείς των σύγχρονων ανθρώπων. Έζησαν στην Ευρασία από περίπου 400.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανώς πριν από 250.000 χρόνια, οι Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν με τους Homo sapiens που είχαν αποτολμήσει την έξοδο από την Αφρική και την Ευρασία. Η γενετική κληρονομιά αυτών των διασταυρώσεων εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα.

«Είναι ίσως πιο εύκολο να δούμε πώς έγινε η διασταύρωση μεταξύ των ειδών μας, καθώς σχεδόν όλοι όσοι ζουν σήμερα εξακολουθούν να έχουν Νεάντερταλ DNA», δήλωσε η ερευνήτρια.

Η ανάλυση των λειψάνων της, υποδηλώνει ότι επρόκειτο για μια γυναίκα ύψους 1,50 μ., η οποία πιθανόν να ήταν γύρω στα 40. Η ομάδα προσδιόρισε το φύλο και την ηλικία της γυναίκας εξετάζοντας το σμάλτο των δοντιών της και τη σωματική της διάπλαση.

ΠΗΓΗ: Live Science

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη