Κομοτηνή: 29-6-2019 Ειδήσεις

Κομοτηνή: 29-6-2019 Ειδήσεις

Πολιτική
Στη Ροδόπη ο Κώστας Καραμανλής
Στην Ροδόπη βρέθηκε σήμερα Σάββατο ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον υποδέχτηκε ο πρώην υπουργός Ε. Στυλιανίδης και τον συνόδευσε μαζί με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο σε μια μικρή βόλτα στην Κομοτηνή , στη λέσχη Κομοτηναίων όπου είχε επαφή με κόσμο και στελέχη της ΝΔ, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην Κεντρική Πλατεία. Ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε από το εκλογικό κέντρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη,την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει εμφανώς, το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και αντάλλαξε χειραψίες με τους παρευρισκομένους και από το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ όπου τον περίμενε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κος Γιάννης Βεζυριαννίδης με στελέχη της τοπικής ΝΔ.

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας έστειλε και από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στην Κομοτηνή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη ομιλία στην Λέσχη Κομοτηνή σε συγκεντρωμένους φίλους και οπαδούς της ΝΔ. «Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ζήσουμε ειρηνικά και φιλικά ως γείτονες που είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί από την γεωγραφία και την ιστορία. Θέλουμε όμως αυτές οι καλές σχέσεις να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Χαρίτου: Στήριξη των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας
Σειρά επισκέψεων σε δημόσιους οργανισμούς, υπηρεσίες και κοινωνικές δομές, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες ο Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου. Ένας από τους βασικούς προορισμούς του ήταν το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, όπου συζήτησε με τους υπαλλήλους για τη λειτουργία του Φορέα, ενώ συνομίλησε και με ασφαλισμένους, ακούγοντας με προσοχή τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους. «Διέκρινε ότι στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα, όπως επιβεβαιώνουν η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη μείωση των εισφορών για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, η επαναφορά ενός σημαντικού τμήματος της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί, η ρύθμιση – ανάσα των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Επισήμανε δε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια θωράκισης του ασφαλιστικού συστήματος και να προασπιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης, κόντρα στο σχέδιο για ιδιωτικοποίησή της, το οποίο απεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία.» Από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου συνομίλησε με τους υπαλλήλους και με δικαιούχους του Οργανισμού, ο Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας πρέπει να έχει συνέχεια και να ενταθεί. Υπενθυμίζοντας ότι, επί της σημερινής κυβέρνησης, η ανεργία μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και, ειδικότερα, κατά 13% στους νέους, δήλωσε πεπεισμένος ότι, με την αναπτυξιακή πολιτική που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα επόμενα χρόνια η ανεργία μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο, και παράλληλα να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων, με περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.
Κεντρική πολιτική ομιλία του Ε. Στυλιανίδη
Κεντρική πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο πρώην υπουργός και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με την ΝΔ κος Ευριπίδης Στυλιανίδης την Τρίτη 2 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Ανοικτή συζήτηση/ομιλία με την Β. Ελευθεριάδου
Ανοικτή συζήτηση/ομιλία θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου στην Έπαυλη στις Σάπες στις 8:30 το βράδυ η υποψήφια βουλευτής κα Βούλα Ελευθεριάδου.
Παιδεία
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων .Οι πίνακες με τις καταστάσεις που αναρτήθηκαν ήδη στα Λύκεια της χώρας έχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τους βαθμούς ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του λόγω προσωπικών δεδομένων. Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση . Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ τα προσωρινά αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2019.
Σε αναμονή για τα αποτελέσματα του Κοινωνικού Τουρισμού 2019 από τον ΟΑΕΔ βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν είτε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, είτε την Τρίτη 2 Ιουλίου. Συγκεκριμένα το συγκεκριμένο διήμερο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαΐου. Το ποσό των 53.247.726,20 ευρώ θα καταβληθεί σε 258.482 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 480.000 άτομα. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγραμματα: «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας» και «Προώθηση στην Απασχόληση πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 30 έως 45 ετών, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ – Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας». Αντικείμενο των δύο δράσεων αποτελεί: α) η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, β) η παροχή συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία θα αποτελείται από θεωρητική κατάρτιση (400 ώρες) και πρακτική άσκηση (200 ώρες) σε επιχειρήσεις, γ) η πιστοποίηση στον κλάδο των ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, και απευθύνεται σε συνολικά 5.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός Πληροφορικής). Η κατάρτιση θα γίνει στις εξής ειδικότητες: τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών, προγραμματιστής βάσεων δεδομένων. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων ανέρχεται συνολικά στα 2.800 ευρώ (2.000€ για τη θεωρητική κατάρτιση και 800€ για την πρακτική άσκηση). Η υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από σήμερα, 28/06/2019 και ώρα 14:00, και λήγει την 23/08/2019 και ώρα 23:59 στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr.

Μητρόπολη
Αύριο το τελευταίο αντίο στον πατέρα Αρίσταρχο

Εξεδήμησε προς Κύριον πλήρης ημερών ο μακαριστός ήδη Ἀρχιμανδρίτης του Οἰκουμενικού Θρόνου π. Ἀρίσταρχος Τσαλπαράς σήμερα το πρωί. Ο πατέρας Αρίσταρχος Τσαλπαράς, ο οποίος διακόνησε επί 32 χρόνια στην τοπική Εκκλησία. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο το πρωϊ στις 11:30, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Τον απουσιάζοντα στην Αὐστραλίᾳ Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα θα εκπροσωπήσει όμιλος Κληρικών πού θα μεταφέρει τις συλλυπητήριες ευχές.

Πολιτισμός
Προβολές ταινιών
Πανόραμα Ιρανικών μικρού μήκους ταινιών από την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 21.00- 23.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει τις δεκαοκτώ βραβευμένες ιρανικές ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ, οι οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υποτιτλισμός των ταινιών στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Ανακοίνωση για την παράσταση TOC TOC
Τα εισιτήρια της παράστασης TOC-TOC που λόγω καιρού αναβλήθηκε, μπορούν οι κάτοχοί τους να τα εξαργυρώσουν από σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου έως και τη Πέμπτη 4 Ιουλίου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο. Για όσους όμως θέλουν να απολαύσουν τη παράσταση παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στην Αλεξανδρούπολη σήμερα το βράδυ με κόστος 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το τηλ 2531084040.

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής: 1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.). 2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. 3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Συχνά χλιαρά ντουζ. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Λιμεναρχείο
Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Τ/Ρ »ΣΑΟΣ ΙΙ» Ν.Π.10599, ότι κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στον οικείο λιμένα, προερχόμενο από λιμένα ν. Σαμοθράκης, παρουσιάστηκε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή, ενώ κατόπιν αδυναμίας πρόσδεσης αρχικά αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της λιμενολεκάνης, και στη συνέχεια κατέπλευσε με τη χρήση της δεξιάς κύριας μηχανής. Οι 243 επιβάτες, τα 44 Ι.Χ., τα 11 Δ/Κ και τα 07 Φ/Γ, που επέβαιναν στο ανωτέρω πλοίο αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα. Το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο του »ΣΑΟΣ ΙΙ» την 15:30 για λιμένα ν. Σαμοθράκης παρέμεινε ανεκτέλεστο, ενώ επιβατικό κοινό πρόκειται να εξυπηρετηθεί με έκτακτο δρομολόγιο.

Θανατηφόρο τροχαίο
Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα στις 05.50, στo 3o χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Κομοτηνής, Ι.Χ.Ε.. Αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα της Εγνατίας οδού περιφερείας μας κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής πλευρικών Σταθμών Διοδίων στον Α/Κ Μέστης από την χ/θ 591+135 έως χ/θ 592+318 αποφασίστηκε η τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης και απαγορεύουμε προσωρινά την κυκλοφορία όλων οχημάτων στον κλάδο εξόδου από την Εγνατία Οδό προς Μέστη Ν. Έβρου και Σάπες Ν. Ροδόπης του Α/Κ Μέστης (592+318) και στον κλάδο εισόδου του Α/Κ Μέστης (592+318) προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη Ν. Έβρου, τμημάτων οδού που αστυνομεύονται από το Τ.Τ. Κομοτηνής, λόγω εργασιών κατασκευής πλευρικών Σταθμών Διοδίων στον Α/Κ Μέστης από την χ/θ 591+135 έως χ/θ 592+318 για χρονικό διάστημα από 01-07-2019 έως και 31-08-2019. Η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση από Κομοτηνή προς Μέστη Ν. Έβρου και Σάπες Ν. Ροδόπης και με κατεύθυνση από Μέστη Ν. Έβρου και Σάπες Ν. Ροδόπης προς Αλεξανδρούπολη Ν. Έβρου μέσω της Εθνικής Οδού, θα πραγματοποιείται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. Οι οδηγοί θα προειδοποιούνται έγκαιρα.

Καιρός:
Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 ως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου