Στουρνάρας: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

«Τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα για την Ελλάδα και την οικονομία, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν».

Αυτό ανέφερε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε σήμερα, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος, γιόρτασε την 90ή επέτειο της στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης.

Τιμήθηκε η συμβολή της ΤτΕ

Παράλληλα και στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οικονομική ζωή της χώρας τιμώντας τον διοικητή της που, όπως ανέφερε ο πρύτανης Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρρας: «Έτυχε ο κλήρος κ. διοικητά, να αναλάβετε το ρόλο της διοίκησης σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όμως φρονώ ότι το κάνατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται».

Όπως δήλωσε, ο κ. Στουρνάρας, για τον ίδιο είναι πολύ μεγάλη τιμή τόσο ο εορτασμός των 90 χρόνων αλλά και η βράβευση της ΤτΕ να γίνεται στο νομό που γεννήθηκε η μητέρα του.

«Γίνεται στα πλαίσια μάλιστα, ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου από τα πιο πλούσια συνέδρια σε περιεχόμενο και καλύπτουμε με τις ομιλίες και παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες όλο το φάσμα των οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν. Συνάδελφοι κεντρικοί τραπεζίτες συζητάμε και μιλάμε για την νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και πως διαχειριστήκαμε την κρίση και ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε για το μέλλον. Όλα αυτά με κάνουν ευτυχή, υπερήφανο που με τίμησε το πανεπιστήμιο της Κρήτης με το συγκεκριμένο βραβείο και στο πρόσωπό μου τίμησε την τράπεζα της Ελλάδος και τη συμβολή της στην οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία 90 χρόνια».

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως από τότε που δημιουργήθηκε το οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά όπως υπήρξαν και δύσκολες εποχές: «Για να στήσουμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο υπήρξαν και δυσκολίες αλλά ήτανε όμορφες εποχές με καλές συνεργασίες».

Μάλιστα ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος πρόεδρος του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε πως: «Σήμερα γνωρίζουμε τον κ. Στουρνάρα με την ιδιότητα του διοικητή όμως για μας τους παλιούς, τον θυμόμαστε ως ένα συνάδελφο που ερχόταν να μας βοηθήσει για τη στελέχωση των τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Σήμερα ακούγεται κάτι εύκολο αλλά τότε, το να έρχονται συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για να αποκτηθεί ο πρώτος πυρήνας του οικονομικού τμήματος, ήταν κάτι πολύ δύσκολο και για αυτό όλοι εμείς ευχαριστούμε τον Γιάννη Στουρνάρα».

Οι νομισματικές αρχές της ευρωζώνης είναι σε επιφυλακή

Σχετικά με τη σημερινή οικονομική περίοδο που περνάμε τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τις δυσκολίες του 2009-2010 με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και κατάσταση να έχει ακόμη προκλήσεις. Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, κάτω από το στόχο μας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα αδύναμη παρά το ότι το 2018 αλλά και το 2017 δεν πήγε άσχημα. Η ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται παρά τα σύννεφα που υπάρχουν στον ορίζοντα και οι νομισματικές αρχές της είναι σε επιφυλακή».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στο συνέδριο ανέφερε μεταξύ άλλων, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ισορροπία και ενοποίηση της ευρωζώνης.

«Το πείραμα της δημιουργίας του κοινού νομίσματος είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα και παρά την κρίση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και σήμερα είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν χειρότερα, χειρότερες καταστάσεις για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, σε όσα έχουν επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα.»

» Φυσικά υπάρχουν ατέλειες, χρειάζονται βήματα, χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης και στο ερώτημα γιατί κυριαρχεί το δολάριο στις Διεθνείς αγορές με το ευρώ να μην έχει κερδίσει τον ρόλο του η απάντηση είναι, διότι η ευρωζώνη δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει μία νέα αγορά ομολόγων, μία ενιαία τραπεζική αγορά. Για παράδειγμα ακόμα δεν έχουμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα».

Αυτά είναι και τα ζητήματα που απασχολούν τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, που για 23η χρονιά το οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης οργάνωσε και πραγματοποίησε με την παρουσία 160 καθηγητών από Πανεπιστήμια Αμερικής, Ευρώπης, της Αμερικής και άλλων χωρών, και κεντρικούς ομιλητές εξέχοντες καθηγητές όπως οι Καθηγητές Lars Peter Hansen από το πανεπιστήμιο του Σικάγο (βραβευμένο με το Βραβείο Nobel το 2013), τον Sebastian Edwards του πανεπιστημίου UCLA και τον Ηλία Παπαϊωνάννου από το London Business School.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου το οποίο ολοκληρώνεται αύριο 1η Ιουνίου, παρουσιάστηκαν και θα συζητηθούν ακόμη, επιστημονικές έρευνες του οικονομικού πεδίου, σχετικά με την μακροοικονομική πολιτική που απασχολεί τις χώρες αλλά και την ΕΕ, στοιχεία μακροοικονομικά των Αναπτυσσόμενων Χωρών, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης και των αγορών εργασίας.

Στην Ελλάδα «τα δύσκολα έχουν περάσει»

Σε ότι αφορά στην παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι: «Τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν».

Όπως πρόσθεσε, «Η κρίση επίσης έχει αφήσει μία κληρονομιά υπό την έννοια της υψηλής ανεργίας παρά το ότι έχει μειωθεί και έχουμε αποκτήσει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η κρίση στοίχησε στη χώρα μας μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25% με αποτελέσματα στο επίπεδο ευημερίας του κόσμου. Έχουμε βέβαια πάρει και τα μαθήματά μας όπως, ότι ποτέ δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό».

Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίζεται πως από δω και στο εξής, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία μιας και: «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε πιο ομαλές συνθήκες».

Εξήγησε μάλιστα πως η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι πειθαρχημένη.

«Πειθαρχημένη, ώστε να είμαστε μέλος ενός συστήματος χωρών που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Για να είσαι μέλος πρέπει να ακολουθήσεις και τους κανόνες του κοινού νομίσματος και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα υπέστη αυτό που υπέστη, είναι διότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν ακολουθούσαμε τους κανόνες αυτούς. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ σε πολιτικές τέτοιου είδους.»

» Τώρα από εκεί και πέρα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα ρόλο για τη νομισματική σταθερότητα, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και μέσω των ερευνητικών τμημάτων τους που επεξεργάζονται προβλήματα των οικονομιών, ο εκάστοτε διοικητής έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει, να εξετάσει τις προτάσεις και λύσεις που οι ερευνητές της τράπεζας επεξεργάζονται».

Κατά την απονομή του Χρυσού Μεταλλείου του πανεπιστημίου Κρήτης που με απόφαση της Συγκλήτου απονεμήθηκε στον κ. Στουρνάρα τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την ΤτΕ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, είπε ότι πάντα ο κ. Στουρνάρας, ήταν η φωνή της λογικής, «μολονότι η γνώμη του και οι προειδοποιήσεις του, δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και αρκούντως βολικές.»

» Σε σας κύριε διοικητά έτυχε ο κλήρος να αναλάβετε το ρόλο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Φρονώ ότι το κάνατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται και παρά το όποιο κόστος αρμόζει σε δημόσιους λειτουργούς. Είμαι ευτυχής που τιμούμε στο δικό σας πρόσωπο τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος.»

» Πρέπει να τονίσω ότι ως Πανεπιστήμιο Κρήτης είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε το 23ο διεθνές συνέδριο μακροοικονομικής ανάλυσης και είναι τιμή μας που η τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε αυτό το γεγονός για να γιορτάσει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της. Η σύνθεση των συμμετοχών στο συνέδριο, η πολυμορφία της θεματολογίας και οι προσεγγίσεις είναι μία ελπίδα για το μέλλον. Αν όλα αυτά τα ζητήματα ως εναλλακτικές όσο κι αν είναι αιρετικές, αλλά πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένες δεν συζητούνται σε χώρους πανεπιστημιακούς με το αναγκαίο καλό επιστημονικό υλικό, το ήθος το υψηλό επίπεδο διαλόγου και στόχο την προσέγγιση της αλήθειας, που αλλού θα ήταν ο πιο κατάλληλος τόπος και το πιο κατάλληλο κοινό;».

Μεγάλη τιμή τόσο για το πρόσωπο του όσο και για την ΤτΕ χαρακτήρισε τη βράβευση και απονομή του μεταλλείου ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως πρόκειται για: «Μία μεγάλη τιμή η απονομή αυτή με την οποία τιμάται η τράπεζα της Ελλάδος για τη συμβολή της στην οικονομία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης κρίσης και με αυτό το μετάλλιο τιμώνται όλα τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που ήταν στην πρώτη γραμμή».

Για τη συμβολή της ΤτΕ στην ελληνική οικονομία αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα μίλησε ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος πρόεδρος του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης τονίζοντας ότι: «Η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια στην προώθηση της οικονομικής επιστήμης στη χώρα μας, είναι σημαντική και όλοι εμείς, όταν ήμασταν νεότεροι ερευνητές βρίσκαμε τα στοιχεία που θέλαμε, τα βιβλία που θέλαμε, τις συνεργασίες που θέλαμε, μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιαίτερα στη διεύθυνση μελετών.»

» Ως φοιτητής θυμάμαι ότι τότε ήταν ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διευθυντής στο τμήμα μελετών ο κ. Γκαργκάνας ο οποίος μας έδινε στοιχεία τα οποία πολύ δύσκολα μπορούσαμε να βρούμε από άλλες πηγές. Στη συνέχεια ως καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, η συνεργασία μας με το τμήμα μελετών της ΤτΕ και ιδιαίτερα με τον κ. Ταβλά ήταν αυτή που μας έδινε πάρα πολλές διεξόδους σε προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αφενός την έρευνά μας και στη συνέχεια στη συμβολή τους για τη δημιουργία συνεδρίων όπως και του σημερινού.»

» Η ΤτΕ ήταν πάντα πυρήνας όπου τα πλέον αξιόλογα στελέχη και οι οικονομολόγοι της βρίσκονταν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε η προαγωγή της οικονομικής επιστήμης να επιτυγχάνεται με το μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα».

Αφήστε μια απάντηση