Οι επεξεργαστές 7nm της Intel καταφθάνουν το 2021

Techblog.gr

Η Intel, πραγματοποίησε συνάντηση για να ενημερώσει τους επενδυτές της. Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης ο CEO της εταιρίας, Bob Swan, αποκάλυψε πολλές πληροφορίες για το μέλλον της εταιρίας όσον αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα για το ευρύ κοινό, αλλά και τις προτάσεις της για datacenters.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι αργοπορημένοι επεξεργαστές 10nm της Intel καταφθάνουν τον επόμενο μήνα, αλλά υπάρχουν ήδη πλάνα για τσιπ 7nm μέχρι το 2021, που σκοπό θα έχουν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα 5nm της TSMC.

Μεταξύ άλλων τα γραφικά Xe της Intel θα είναι το κορυφαίο προϊόν των 7nm της όμως θα αργήσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, και θα είναι μια GPU γενικής χρήσης για data centers, όπου απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύ για εφαρμογές AI. Στο μέλλον, Αργότερα, η εταιρία σίγουρα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία 7nm σε όλα της τα προϊόντα με σκοπό να καλύψει την υπόσχεσή της για 20% αυξημένη απόδοση ανά watt”.

Για την κατασκευή του παραπάνω τσιπ η εταιρία θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία EUV (ακραία υπεριώδη). Η τεχνολογία αυτή είναι ικανή να βελτίωση κατά 15% στην απόδοση των τρανζίστορ και βελτίωση 20% στην απόδοση ανά watt όπως προ αναφέρθηκε.

Τέλος, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο διάγραμμα της αρχιτεκτονικής Ice Lake που θα καταφθάσει τον Ιούνιο. Η Intel επισημαίνει πως η αρχιτεκτονική αυτή θα έχει 2x καλύτερη απόδοση γραφικών, 3x καλύτερη AI απόδοση και τέλος 2x καλύτερη απόδοση όσον αφορά την κωδικοποίηση βίντεο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι νέοι της 10nm επεξεργαστές της Tiger Lake αρχιτεκτονικής που θα έρθουν στην αγορά το 2020.

Συνοψίζοντας, η κατασκευάστρια επεξεργαστών θα συνεχίσει να επενδύει σε τσιπ των 10nm μέχρι και το 2021, όπου και τα πρώτα προϊόντα με 7nm αρχιτεκτονική θα εμφανιστούν στην αγορά. Ενώ από το 2022 και μετά τα 7nm θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή

Techblog.gr

Απόστολος Τιγγερίδης