Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Είναι συχνότερος στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 70 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους άνδρες. Η συχνότητά του είναι υψηλότερη στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη με πάνω από 200 περιστατικά ανά 200.000 άνδρες το χρόνο, αλλά νεότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση και στη Νότια Ευρώπη. Η πενταετής επιβίωση της νόσου αυξήθηκε από 74% το 1999-2001 σε 85% το 2005-2007, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης μία εξέτασης αίματος που λέγεται PSA (για περισσότερες πληροφορίες για το PSA και τις παθήσεις του προστάτη επισκεφθείτε τη σελίδα www.ourologos.eu )

Η νόσος συνήθως ανευρίσκεται σε άνδρες ηλικίας 60-80 ετών και σπάνια πριν την ηλικία των 50. Μετά τα 80 έτη η συχνότητα του λανθάνοντος καρκίνου του προστάτη ξεπερνά το 65%. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, όπως η γενετική προδιάθεση, η φυλή, ορμόνες , χημικές ουσίες καθώς και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη δίαιτα.

Γενικά οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο είναι:

  • Άνδρες άνω των 50 ετών.

  • Άνδρες άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό προστατικού καρκίνου.

  • Αφροαμερικάνοι άνω των 45 ετών.

  • Άνδρες με PSA άνω του 2 ng/ml στα 60 χρόνια.

  • Άνδρες με PSA άνω του 1 ng/ml στα 40 χρόνια.

Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες είναι σημαντικό να επισκέπτεστε προληπτικά τον ουρολόγο σας!

The following two tabs change content below.

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Βάιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία το 1976 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης . Το 2009 απέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology. Στη συνέχεια υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και Fellow στο τμήμα ουροδυναμικής του Southmead Hospital του Bristol, από το οποίο και πιστοποιήθηκε κατόπιν εξετάσεων στην Ουροδυναμική με το Certificate in Urodynamics. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει 11 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στο pubmed, 15 δημοσιεύσεις με τη μορφή abstract σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά ουρολογικά περιοδικά. Από το 2011 εργάζεται ως ιδιώτης ουρολόγος στη Λαμία, όπου διατηρεί Ουροδυναμικό Εργαστήριο.
ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση