Ποιες ασθένειες προκαλεί η αφυδάτωση;

Τα πάντα μέσα στο ανθρώπινο σώμα ρυθμίζονται παρουσία νερού…

Η σωστή κατανάλωση νερού, αλατιού και μεταλλικών στοιχείων κάνει πρόληψη υγείας και θεραπεύει ασθένειες.

Το νερό στο σώμα μας είναι ωσμωτικά δεσμευμένο και λαμβάνει μέρος σε χημικές αντιδράσεις. Υπάρχει, όμως και το ελεύθερο νερό το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για νέες λειτουργίες και νέες χημικές αντιδράσεις.

Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση.

Με κάθε γεύμα απαιτείται νερό για την πέψη τροφής. Με την γυμναστική και τον ιδρώτα απαιτείται νερό για να αναπληρωθούν οι απώλειες.

Όταν υπάρχει ανεπάρκεια νερού στο σώμα αυτό στρεσάρεται.

Αλλά και όταν κάποιος έχει στρες το σώμα αφυδατώνεται γιατί οι ορμόνες που εκλύονται στερεύουν το ελεύθερο νερό. Για τη διαχείριση του στρες η βαζοπρεσίνη, οι ενδορφίνες, η προλακτίνη, ο παράγοντας αποδέσμευσης κορτικοτροπίνης και αγγειοτενσίνης ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο. Η αγγειοτενσίνη ενεργοποιείται και στον εγκέφαλο και στα νεφρά.

Η βαζοπρεσίνη βοηθά την ισταμίνη στη ρύθμιση του νερού και είναι ισχυρός παράγοντας αποδέσμευσης της κορτικοτροπίνης. Σε αφυδάτωση αποδεσμεύεται ισταμίνη και βαζοπρεσίνη λόγω παρουσίας του παράγοντα αποδέσμευσης της κορτικοτροπίνης.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από την αφυδάτωση:

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει 55-78% νερό ανάλογα με το μέγεθός του. Απαιτεί ο οργανισμός 1-7 λίτρα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Όταν κάποιος έχει αφυδάτωση χάνει πολλά βασικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά, όταν δεν υπάρχει νερό για να καθαριστούν τα τοξικά απόβλητα του σώματος.

Η τρυπτοφάνη, η τυροσίνη, η μεθειονίνη, η κυστεϊνη και η ιστιδίνη εξαντλούνται. Τα κύτταρα ισταμίνης, τα μαστοκύτταρα, τα βασεόφιλα και οι νευροδιαβιβαστές περιέχουν ισταμίνη, παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων και ηπαρίνη.

Ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων διεγείρει τα αιμοπετάλια να διασπαστούν και να απελευθερώσουν το περιεχόμενό τους και αποδεσμεύεται και σεροτονίνη.

Ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων έχει σαν σκοπό να προκαλέσει θρόμβωση και η ηπαρίνη εμποδίζει την θρόμβωση.

Το αίμα κατά 94% είναι νερό. Έτσι όταν το αίμα προσπαθεί να αντλήσει νερό, προκαλείται ελάχιστη αιμορραγία, αλλά η σεροτονίνη προκαλεί μικροσκοπικές σχισμές στα τριχοειδή αγγεία και υπάρχει διαρροή αίματος. Κατά τη διαρροή το νερό επαναρροφάται, αλλά το 6% του όγκου του γίνεται πλάκες.

Όταν όμως ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, σαν μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για να αντληθεί νερό, θα προκληθεί αγγείτιδα στον εγκέφαλο, στα νεφρά και στο γαστρεντερικό σύστημα για να αντληθεί νερό και θα προκληθούν ημικρανίες, νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, γαστρίτιδα, πορφύρα, νεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο κ.ά.

Όταν υπάρχει αφυδάτωση υπάρχει και ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία, γιατί το στομάχι έχει αχλωρυδρία και δεν παράγεται αρκετό οξύ και το οξύ του στομάχου απαιτείται για την απορρόφηση ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου και άλλων βασικών μεταλλικών στοιχείων.

Όλες οι ασθένειες θα πρέπει να θεωρούνται αρχικά αιτίες της αφυδάτωσης, ακόμη και η υπέρταση.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο, επειδή το σώμα δεν έχει τα απαιτούμενα υγρά, για να μεταβολίσουν τα σφάλματα του DNA κατά την κυτταρική διαίρεση.
Οι ηλικιωμένοι όσο μεγαλώνουν δεν αναγνωρίζουν τη δίψα τους και δεν πίνουν αρκετό νερό.

Προσοχή! Δεν αντικαθιστούν όλα τα υγρά το νερό. Για παράδειγμα η καφεϊνη και τα αναψυκτικά προκαλούν αφυδάτωση και διώχνουν περισσότερο νερό από το σώμα. Αναστέλλουν τη λειτουργία των ενζύμων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη δημιουργία της μνήμης. Η φωσφωδιεστεράση είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει την απομνημόνευση. Με την καφεϊνη η λειτουργία της φωσφοδιεστεράσης αναστέλλεται. Επίσης, η ασπαρτάμη που βρίσκεται στα αναψυκτικά δημιουργεί πλαστό αίσθημα πείνας που οδηγεί σε υπερφαγία και παχυσαρκία. Γι΄αυτό είναι αδύνατο να αδυνατίσετε με τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά. Επίσης, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν ενοχοποιηθεί για επιληψία, βλάβη του οπτικού νεύρου γιατί το 10% της ασπαρτάμης μετρέπεται σε μεθυλική αλκοόλη και φορμαλδεϋδη που δηλητηριάζουν τον οργανισμό επηρεάζοντας, το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και την όσφρηση. Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί και με όγκους εγκεφάλου. Η ασπαρτάμη επισπεύδει το διαβήτη, επιδεινώνει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταστρέφει το οπτικό νεύρο, απορρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, προκαλεί σπασμούς και αλληλεπιδρά με την ινσουλίνη.

πηγή: medicalland.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση