Τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Πώς συμβάλλει η διατροφή στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

O εγκέφαλος χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στη δημιουργία (και επισκευή) των εγκεφαλικών κυττάρων και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της υγείας του εγκεφάλου.

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην κατασκευή μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου. Μπορούν, συνεπώς, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είχαν αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της καλύτερης γνώσης, ή των δεξιοτήτων σκέψης.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, γεγονός που συμβάλλει στη συρρίκνωση της νοητικής γνώσης και στις ασθένειες του εγκεφάλου.

Τα φλαβονοειδή του κακάο φαίνεται να είναι θρεπτικά για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2013, μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το συστατικό φλαβονοειδών της σοκολάτας μπορεί να αντιστρέψει τα προβλήματα μνήμης στα σαλιγκάρια. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει αυτό στον άνθρωπο.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2018 στον άνθρωπο υποστηρίζει επίσης τα αποτελέσματα της ενίσχυσης της εγκεφαλικής επίδρασης της μαύρης σοκολάτας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους απεικόνισης για να εξετάσουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο αφού οι συμμετέχοντες έφαγαν σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο iatronet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση