Βουλή: Συνεχίζεται η ιστορική συνεδρίαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Βουλή: Συνεχίζεται η ιστορική συνεδρίαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση για την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζεται στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Στην Ολομέλεια του Σώματος, συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.


Η στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων λήξαν επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει».

Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle . Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Die Linke και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.

Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.

Αναγνωστοπούλου:Η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα όπλα για τη διεκδίκησή τους

«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι συγκροτημένο και απολύτως τεκμηριωμένο και αποτελεί οδηγό για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει, σε όλα τα επίπεδα, όλα τα απαραίτητα όπλα για να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τις γερμανικές οφειλές που είναι ένα πρόβλημα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό».

Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις».

«Από αυτό το βήμα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θα πω ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη Χούντα, να έχει αποποιηθεί των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν τις οφειλές που έχει απέναντι στο ελληνικό κράτος το γερμανικό κράτος», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν πως θα συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική και να μην επιτρέψουν, όπως είπε, να εξελιχθεί αυτό το εθνικό θέμα σε αλληλοκατηγορίες για το τι έκανε η μία κυβέρνηση ή η άλλη.

Η κ. Αναγνωστόπουλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο του 2015 έθεσε το θέμα στο πιο επίσημο και υψηλό επίπεδο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέργκελ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «από το 2016, το ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, όρισε τη συλλογή όλου του αρχειακού υλικού που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες σελίδες και το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα».

Χαρακτήρισε, επίσης, «ισχυρό χαρτί για τη χώρα τη ρηματική διακοίνωση του 1995», ενώ χαρακτήρισε τεράστιας αξίας και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά από τη γερμανική πλευρά υπάρχει αυτόνομη κίνηση πολιτών, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής ζωής που μπαίνουν στο πλευρό της Ελλάδας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke είναι σταθερά υπέρ των αξιώσεων της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό τη στιγμή που η Γερμανία με επίσημο τρόπο επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα.

Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία».

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

«Ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και απέδωσε το χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.

Λεβέντης: Έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει ψήφους από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Κουτσούμπα, την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα», είπε ειδικότερα ο Βασίλης Λεβέντης και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα. «Είστε 4 χρόνια κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα μπορούσατε να το έχετε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Ποιος εμπόδιζε να το φέρετε προς ψήφιση;», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και προσέθεσε: «έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση. Σε αυτές τις δεκαετίες κάποιοι κυβερνούσαν στην Ελλάδα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ποιος εμπόδιζε τον Καραμανλή, τον Σαμαρά που κυβέρνησαν εκ δεξιών; Η Γερμανία δεν ανησυχεί καθόλου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Συνήθως όταν υπάρχει απαίτηση εγείρεται ανησυχία. Αλλά δεν βλέπω να ανησυχούν οι Γερμανοί. Θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει με ένα δάνειο 160 εκατομμυρίων μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία».

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι «η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει υπέρ της διεκδίκησης διότι είναι εθνική και δίκαιη απαίτηση, διότι υπήρξε θηριωδία και διότι στοιχειοθετούνται οι απαιτήσεις».

Μαυρωτάς:Η χώρα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της

«Η χώρα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της για τις γερμανικές οφειλές, αλλά η προσπάθεια χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μόνο κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και εντυπωσιασμού» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και προσθέτει «καμία λήθη, καμία παραγραφή, κανένα μίσος, καμία μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση