Πρόστιμο για τα διακοσμητικά σε καθρέπτες και παράθυρα αυτοκινήτου στην Αγγλία

Techblog.gr

Οι οδηγοί ανά τον κόσμο συνηθίζουν να κρεμούν αποσμητικά δεντράκια, ζάρια, θρησκευτικά σύμβολα και κάθε λογής αντικείμενο στον κεντρικό καθρέπτη του αυτοκινήτου. Επίσης, αρκετοί κολλούν αυτοκόλλητα στα παράθυρα και τα παρμπρίζ, όπως αυτό των τελών κυκλοφορίας. Από ότι φαίνεται, η “διακόσμηση” του αυτοκινήτου απαγορεύεται πλέον δια νόμου, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Στόχος του νόμου που θέσπισε η Βρετανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει ότι η προσοχή των οδηγών στον δρόμο δεν αποσπάται από οτιδήποτε, και πως το οπτικό τους πεδίο δεν επηρεάζεται κατ’ οποιονδήποτε τρόπο. Αν ο οδηγός δεν έχει καθαρό οπτικό πεδίο, θα αργήσει να αναγνωρίσει τις συνθήκες που επικρατούν γύρω του, με αποτέλεσμα να αντιδράσει καθυστερημένα.

Γι’ αυτό, στη Βρετανία απαγόρευσαν τα διακοσμητικά στους καθρέπτες, τα αυτοκόλλητα στα παράθυρα και οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει τον οδηγό να βλέπει καθαρά τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας της Βρετανίας αναφέρει επακριβώς το εξής: “Τα παρμπρίζ και τα παράθυρα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και απαλλαγμένα από αντικείμενα που εμποδίζουν την ορατότητα.”

Εάν κάποιος τροχονόμος σταματήσει έναν οδηγό που έχει “στολίσει” το αυτοκίνητο του, και διαπιστώσει ότι τα διακοσμητικά παρεμβάλλονται στο οπτικό του πεδίο, έχει το δικαίωμα να του επιβάλει πρόστιμο £100 ή περίπου 115€, καθώς και τρεις πόντους στο point system του διπλώματος. Σε περίπτωση που ο οδηγός αποφασίσει να κάνει έφεση για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, τότε ενδέχεται να πληρώσει έως και £1.000 ή περίπου 1.160€.

Επιπλέον του προστίμου, οι οδηγοί που “στολίζουν” τα αυτοκίνητα τους μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αν εμπλακούν σε ατύχημα και η ασφαλιστική διαπιστώσει ότι κάποιο αντικείμενο παρεμβάλλονταν στο οπτικό τους πεδίο, τότε έχει το δικαίωμα να μην καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Τέλος, αν το αυτοκίνητο έχει αντικείμενα στους καθρέπτες, τα παρμπρίζ ή τα παράθυρα, οι οδηγοί μπορεί να αποτύχουν στον έλεγχο MOT, τον αντίστοιχο έλεγχο ΚΤΕΟ της Βρετανίας.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος