Πρώτη κατοικία : Η κυβέρνηση τα τινάζει όλα στον αέρα – Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες

Την ώρα που οι θεσμοί προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις μοιράζοντας «κόκκινες» κάρτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς κινήσεις για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Μέχρι την Παρασκευή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε μονομερή κατάθεση της νέας ρύθμισης, γεγονός που θα τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα, θα μπλοκάρει για τα καλά την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ και θα φέρει αντιμέτωπη την Ελλάδα με τους δανειστές, ειδικά με την ΕΚΤ που εκτιμά ότι το σχέδιο για την πρώτη κατοικία θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων ενδεχομένως να θελήσει να κάνει μια… ηρωϊκή πράξη για να καταδείξει την αυτονομία της ελληνικής οικονομίας. To θέμα είναι μέχρι που μπορεί να το φτάσει προτού σπάσει το σχοινί και προτού ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πιέσεων στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση γνώριζε από πέρυσι ότι πρέπει να βρει διάδοχο καθεστώς για το νόμο Κατσέλη, αλλά άφησε το χρόνο να περνά. Ο νόμος δεν είναι σε ισχύ εδώ και τρεις μήνες περίπου και το Μαξίμου παίζει προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων δανειοληπτών.

Μηνύματα Κοστέλο

Λίγη ώρα νωρίτερα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για τον νέο νόμο Κατσέλη και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο.

Μετά τις δηλώσεις Κοστέλο αλλά και τα όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, η τελευταία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Αφήστε μια απάντηση