Κομισιόν: Ενθαρρυντική πρόοδο αλλά και εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις (video)

Κομισιόν: Ενθαρρυντική πρόοδο αλλά και εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις (video)

Θετικές διαπιστώσεις αλλά και αστερίσκοι από την Κομισιόν, στην έκθεσή της για την 2η αξιολόγηση της -μετά μνημονίων- εποχής. Η υπερκάλυψη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα προκάλεσε την ικανοποίηση των Θεσμών, οι οποίοι, ωστόσο, εκφράζουν προβληματισμούς για τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και τις 120 δόσεις και επισημαίνουν τις ανοικτές εκκρεμότητες σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ενθαρρυντική πρόοδο στο μέτωπο των περισσότερων μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η έκθεση των Θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Παρά τις εκκρεμότητες που εντοπίζονται σε ορισμένα ζητήματα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.

Οι Θεσμοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υπερκάλυψη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 2,2% φέτος και 2,3% το 2020. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετική τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά τονίζουν ότι ο όγκος τους παραμένει πολύ μεγάλος και πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, στην έκθεση εκφράζεται ικανοποίηση για την επέκταση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για την πρόοδο στην επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ωστόσο, διαπιστώνονται εκκρεμότητες στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και να προχωρήσει η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο. Παράλληλα, οι Θεσμοί ζητούν από την Αθήνα να μην προχωρήσει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εάν δεν διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν σχετικά με τις εκθέσεις της Κομισιόν ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για τις τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τις 120 δόσεις, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών.

Αιχμηρή είναι η κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, με αφορμή την έκθεση των Θεσμών.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σταϊκούρας για μία ακόμη φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι σε σχετικές δηλώσεις του τομεάρχη οικονομικών της ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση