Το μπρόκολο και τα απίστευτα οφέλη του για τον άνθρωπο

Φάτε μπρόκολο και κερδίστε χρόνια ζωής και υγεία

Το μπρόκολο είναι ο πλέον ενδιαφέρων εκπρόσωπος της οικογένειας των σταυρανθών η οποία περιλαμβάνει και το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο, το bok choy (κινέζικο λάχανο) και τα γογγύλια.

Όλα αυτά προσφέρουν πλούτο θρεπτικών συστατικών και περιέχουν  λίγες θερμίδες.

Για όσους επιθυμούν να τρώτε υγιεινά τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους, το μπρόκολο πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι τους πολύ συχνά.

Βέβαια αρκετοί είναι εκείνοι στους οποίους δεν αρέσει το λαχανικό αυτό και ακόμα περισσότερο ίσως δεν αρέσει στα παιδιά.

Εντούτοις η πελώρια αξία του δικαιολογεί μια επίμονη προσπάθεια ώστε με διάφορους μαγειρικούς τρόπους να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο της οικογένειας.

Εμπεδωμένες γνώσεις 

Γνωρίζουμε από καιρό ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο από αρκετές απειλές κατά της υγείας . Για το μπρόκολο ειδικά, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας (κορεσμός ευκολότερος, θερμίδες λίγες) , προλαμβάνει τον διαβήτη, βοηθάει στις καρδιακές και αγγειακές παθήσεις και περιορίζει την συνολική νοσηρότητα.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την επιδερμίδα και τις τρίχες στα μαλλιά και να δώσει αυξημένη ενέργεια στον οργανισμό αλλά χωρίς τον κίνδυνο να πάρουμε βάρος.

Καταπολέμηση του καρκίνου

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σταυρανθών λαχανικών έδειξε πως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Αυτό σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες οφείλεται στην σουλφουροφάνη, μια θειούχα ένωση που υπάρχει στα λαχανικά αυτά και το μπρόκολο ιδιαίτερα.

Ο τρόπος που η σουλφουροφάνη το καταφέρνει είναι μέσω αναστολής του ενζύμου αποακετυλάση της ιστόνης (HDAC), που σχετίζεται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπου παραγωγής φαρμάκου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικαρκινική θεραπεία και ήδη διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση σουλφουροφάνης υπόσχεται πολλά στις περιπτώσεις  μελανώματος και καρκίνου του οισοφάγου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το μπρόκολο περιέχει ικανοποιητική ποσότητα από φυλλικό οξύ, το οποίο έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Υπάρχουν ήδη αρκετές υποσχέσεις ότι επαρκής παρουσία φυλλικού οξέος στα τρόφιμα θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας.

Ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι επαρκώς κατανοητός σήμερα. Μάλλον σχετίζεται με αποφυγή μεταλλάξεων στην διαδικασία παραγωγής DNA και RNA

Το Μπρόκολο και τα οστά μας

Είναι γνωστό ότι η επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών διότι βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει την αποβολή του στα ούρα.

Μια μερίδα (ένα φλιτζάνι) μπρόκολο παρέχει 92 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, καλύπτοντας δηλαδή το 100% της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού μας.  Επιπροσθέτως η ίδια ποσότητα μπρόκολου περιέχει και ασβέστιο, προσφέροντας 43 χιλιοστόγραμμα.

Και η ομορφιά; Τι προφέρει στην ομορφιά;

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.  Μας δίνει 81 χιλιοστόγραμμα με ένα μόνο φλιτζάνι.  Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε σε μια μέρα. Η βιταμίνη C όπως σήμερα γνωρίζουμε έχει σπουδαίο ρόλο στον σχηματισμό του κολλαγόνου, δηλαδή του κύριου συστήματος που σαν ‘’ικρίωμα’’  υποστηρίζει  το δέρμα.

Γίνεται επομένως κατανοητό γιατί το μπρόκολο περιορίζει τις ρυτίδες και υποστηρίζει την καλή υφή του δέρματος.

Ας μην παραλείψουμε και το ότι η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε που εν αφθονία διαθέτει το μπρόκολο, έχουν επίσης μεγάλη σημασία για την υγιεινή εμφάνιση του δέρματος.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες και η κατανάλωση τους με τροφές που τις περιέχουν όπως το μπρόκολο, γνωρίζουμε ήδη ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να υπάρχει κανονική κένωση και αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον έχει δειχτεί ότι συμβάλλουν στην εύρυθμη κινητική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συμμετέχουν στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού και μειώνουν το ρίσκο ανάπτυξης φλεγμονής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

broccoli 3

Αρκετά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι υψηλές δόσεις φυτικών ινών σημαίνουν σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων γαστρεντερικών ασθενειών.

Επιπλέον μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ευνοούν την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.

Καταλήγοντας

Η κατανάλωση του λαχανικού αυτού είναι ευλογία. Μακάρι σε όλα τα τραπέζια να βρισκόταν ακόμα και καθημερινά. Φροντίστε να το έχετε διαθέσιμο και δώστε το και στα παιδιά.

Μαγειρέψτε το στον ατμό για να μην υπάρχουν απώλειες των συστατικών του. Αναζητήστε εφευρετικούς τρόπους για να το σερβίρετε κάνοντας το νόστιμο με διάφορες συνταγές. Να είστε βέβαιοι ότι το μπρόκολο θα ανταμείψει τον κόπο σας.

πηγή: 1400g.wordpress.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση