Tim Cook: Η καθυστέρηση αντικατάστασης ενός παλαιού iPhone με καινούριο επηρέασε τα έσοδα της εταιρίας

Αναλυτής της Wall Street, φαίνεται να συμφωνεί με τον CEO της Apple, Tim Cook, ο οποίος λέει στους πελάτες της εταιρίας ότι ένας μεγαλύτερος κύκλος αναβάθμισης, ανανέωσης της συσκευής τους, επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις των iPhone.

Στους περισσότερους από εσάς δεν χρειάζεται να πει κανείς ότι η Apple αγωνίζεται πραγματικά με τις πωλήσεις του iPhone φέτος. Κάποια από αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην τιμολόγηση, την έλλειψη καινοτομίας, τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, τον έντονο ανταγωνισμό από τους κατασκευαστές Android αλλά και από έναν άλλο λόγο που έθιξε ένας αναλυτής της Wall Street που εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο CNBC.

Ο Toni Sacconaghi έγραψε σε ένα σημείωμα στους πελάτες της εταιρίας του ότι ο χρόνος αντικατάστασης ενός iPhone με καινούριο έχει παραταθεί σε τέσσερα χρόνια για το οικονομικό έτος 2019, από τρία χρόνια το φθινόπωρο του 2018. Ο αναλυτής κατηγορεί για αυτή την αλλαγή το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών της Apple, που έδωσε παράταση ζωής σε παλαιότερα μοντέλα. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη επιδοτήσεων των παρόχων σε ακριβότερες συσκευές. Το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών έληξε στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο μεγαλύτερος κύκλος αναβάθμισης αναφέρθηκε ακόμη και από τον Tim Cook ως λόγος για την πτώση των εσόδων, από τις πωλήσεις iPhone σε ετήσια βάση, την οποία ανακοίνωσε η Apple για το πρώτο τρίμηνο. “Οι πελάτες μας κρατούν τα παλαιότερα iPhones τους λίγο περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν“, δήλωσε ο Cook. “Ο συνδυασμός αυτού το γεγονότος με τους μακροοικονομικούς παράγοντες, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από το iPhone να μειωθούν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Sacconaghi προβλέπει ότι η υπάρχουσα βάση ιδιοκτητών iPhone, η οποία αυξήθηκε κατά 9% το προηγούμενο οικονομικό έτος, θα μειωθεί κατά 19% μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Αναμένει ότι το 16% των ιδιοκτητών iPhone θα αναβαθμιστεί σε ένα από τα νέα μοντέλα του 2019 που θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος. Προειδοποίησε όμως ότι “το να μοντελοποιήσεις την βάση πελατών των iPhone είναι τόσο τέχνη, όσο και επιστήμη, με μυριάδες υποθέσεις“.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πάντως πως περίπου 900 εκατομμύρια συσκευές iPhone είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Πηγή

The post Tim Cook: Η καθυστέρηση αντικατάστασης ενός παλαιού iPhone με καινούριο επηρέασε τα έσοδα της εταιρίας appeared first on Techblog.gr, η τεχνολογία μας ενώνει.

Δημήτρης Θεοδώρου