Brexit: Πίστωση χρόνου για τροποποιήσεις στη συμφωνία αναμένεται να ζητήσει η Μέι από τη Βουλή

Brexit: Πίστωση χρόνου για τροποποιήσεις στη συμφωνία αναμένεται να ζητήσει η Μέι από τη Βουλή

Πίστωση χρόνου αναμένεται να ζητήσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι προκειμένου να διασφαλίσει αλλαγές σε ακανθώδη τμήματα της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών στα τέλη του 2018, και συγκεκριμένα σε σχέση με τα ιρλανδικά σύνορα.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, η Μέι προσπαθεί να πείσει την ΕΕ για την δρομολόγηση αλλαγών στη συμφωνία, που απορρίφθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το BBC αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές εντός της εβδομάδας για την πορεία των προσπαθειών της και να τους υποσχεθεί τη διενέργεια νέα ψηφοφορίας για τις επιλογές σε σχέση με το Brexit εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι Εργατικοί θέλουν εγγυήσεις για την ψηφοφορία και για το λόγο αυτό έχουν συντάξει σχετική τροπολογία, καταλογίζοντάς της καθυστερήσεις προκειμένου να φέρει τη Βουλή αντιμέτωπη με την επιλογή είτε ανάμεσα στην υπάρχουσα συμφωνία είτε σε καμία συμφωνία.

Η Βρετανίδα υφυπουργός Οικονομικών Λιζ Τρας μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News είπε ότι η Μέι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για την αλλαγή τμημάτων της συμφωνίας σε σχέση με τα ιρλανδικά σύνορα, ενώ απέρριψε την ιδέα μιας τελωνειακής ένωσης Βρετανίας-ΕΕ, κάτι το οποίο υποστηρίζει τόσο το Εργατικό Κόμμα, όσο και η ΕΕ, αλλά βρίσκει αντίθετη τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντως με σημερινές δηλώσεις της διευθύντριας του επιχειρηματικού λόμπι Confederation of British Industry –CBI, Καρολίν Φέιρμπεϊρν, οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί, ενώ η χώρα έχει εισέλθει τώρα «σε ζώνη κινδύνου».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση