«Ναι» του Κοσσοβάρου προέδρου σε «μικρή διόρθωση των συνόρων » με τη Σερβία

«Ναι» του Κοσσοβάρου προέδρου σε «μικρή διόρθωση των συνόρων » με τη Σερβία

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί «μικρή διόρθωση των συνόρων» στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία.

«Εάν η μικρή διόρθωση των συνόρων θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Χάσιμ Θάτσι, στην ομιλία του σε φόρουμ για τα Βαλκάνια, που διοργάνωσε το Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής (Council for foreign policy issues) στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχόταν να διαπραγματευτεί για τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στην Μιτρόβιτσα και την λίμνη Γκάζιβοντε διότι, όπως είπε, «αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πόρους».

Ο Χάσιμ Θάτσι στην ομιλία του εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία θα αποδεχόταν μία συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι, έλαβε τη συγκατάθεση του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί ότι συμφωνηθεί.

«Τον ρώτησα ευθέως, ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας εάν το Κόσοβο και η Σερβία κατέληγαν σε συμφωνία και μου απάντησε ότι θα την αποδεχόταν», ανέφερε ο Χάσιμ Θάτσι και πρόσθεσε: «Θα το εκτιμήσω πολύ αν κρατήσει τον λόγο του!».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου στην ομιλία του εκτίμησε ότι «η Πρίστινα και το Βελιγράδι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας η οποία θα προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση και την παραίτηση από κάθε είδους σύγκρουση».

Ο Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να παραστεί στο 67ο «Πρωινό προσευχής» στον Λευκό Οίκο, στις 7 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, ωστόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα δεν του έδωσε βίζα, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον για κατάργηση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία.

Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση