Ο τουρκικός και ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ο τουρκικός και ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.

Ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.

Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.

Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.

Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.

Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν.
Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.

Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών.

Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.

Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag: Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε.
Καταγραφικός ο τίτλος της Akit: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αισιόδοξος ο τίτλος της YenBirlik: Πιστεύω (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ μας.

Ο τύπος της Κύπρου

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Σε όλα τα δημοσιεύματα αναδεικνύεται το θέμα του «νέου οδικού χάρτη».

Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ.

«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην ‘Αγκυρα.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας – Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης.
Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.

Ο τύπος στη Γερμανία

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επισκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο θέμα, με έμφαση στα «δύσκολα» θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατά την συνάντησή τους στην ‘Αγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης».
«Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η ‘Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους. «Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). «Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός».

«Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα «εύφλεκτου υλικού» και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα».
Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία, με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους.
«Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό.
Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μία σειρά ζητημάτων που τις χωρίζουν, εστιάζει ο ισπανικός Τύπος στην κάλυψη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισπανικός τύπος

Με εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών «δύο ώρες περισσότερες από το προβλεπόμενο», γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να υπάρξει μία ειλικρινής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Προσθέτει, όμως, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα ότι «με βάση τις σοβαρές χειρονομίες μεταξύ τους, απέναντι στις κάμερες, (συνάγεται πως) δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Ο Έλληνας ηγέτης διαβεβαίωσε πως «μπήκαν τα θεμέλια για μελλοντικές ιστορικές αποφάσεις», αλλά δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τον διάλογο για να αμβλύνουν τις διαφορές».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει λεπτομερή αναφορά στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες (Αιγαίο, έρευνες για πετρέλαιο, μειονότητες) και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει τη συνεργασία τους στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως υπήρξε πρόοδος σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις και τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη -Θεσσαλονίκη, όπως και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν σκηνοθετούν τις διαφορές τους, η καταλανική El Periodico de Catalunya, σημειώνει πως «οι πρώτες λέξεις και χειρονομίας υπήρξαν χαρίεσσες κι εγκάρδιες στο έπακρο. Αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συναντήθηκαν για ώρες και ώρες και όταν τελείωσαν σχολίασαν πως η συζήτησή τους υπήρξε ειλικρινής, με αλληλοσεβασμό, εποικοδομητική και εγκάρδια και άλλα με άλλα στομφώδη επίθετα».

«Όμως, όσο οι δηλώσεις τους στον Τύπο προχωρούσαν, οι εκφράσεις τους σκλήρυναν. Κάτω από μία επικάλυψη ευγενείας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διάφορες κεκαλυμμένες επιθέσεις: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην καλλίτερη στιγμή τους».

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το Αιγαίο να αναδεικνύεται σε έναν «σκόπελο» μεταξύ τους και αναφέρει τις απόψεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες σχετικά με τη διένεξη για τις παραβιάσεις και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Η El Periodico στέκεται επίσης στις μομφές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος για το καταφύγιο που κατ’ αυτόν προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς υποστηρικτές του καταζητούμενου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλαχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο.
«Ο τουρκικός εθνικισμός ξεσπάθωσε: «οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούν πως οι παππούδες τους πέθαναν στον πάτο της θάλασσας» είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 1922», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, στην κατακλείδα της ανταπόκρισης, «ο Τσίπρας, ενώπιον του Ερντογάν έντεχνα παρέκαμψε την πρόκληση: «επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα τάσσεται κατά των πραξικοπηματιών και υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία. Όμως η Ελλάδα έχει ένα σύστημα δημοκρατικών αντίβαρων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις και την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος»».

Η βελγική εφημερίδα La libre Belgique

Ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα «La libre Belgique» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο  ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και ‘Αγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου – μέλους επίσης της ΕΕ – τις οποίες η ‘Αγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.

Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης