Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποκλείει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σύντομα – Από 19 χώρες της ΕΕ αναγνωρίσθηκε ο Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποκλείει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σύντομα – Από 19 χώρες της ΕΕ αναγνωρίσθηκε ο Γκουαϊδό

Την αντίθεσή του στο να γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RT. Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κυβέρνηση της Ιταλίας να δηλώνει σήμερα Τρίτη πως «στηρίζει την επιθυμία του λαού της Βενεζουέλας να προκηρυχθούν το γρηγορότερο δυνατό νέες προεδρικές εκλογές». Η αναγνώριση του Γκουαϊδό προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμάχων του Μαδούρο, της Μόσχας και της Αγκυρας, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το τρέχον αδιέξοδο στη Βενεζουέλα είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Καράκας και την αντιπολίτευση, και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να κατηγορεί» την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι επιδιώκει την ανατροπή του Μαδούρο παραβιάζοντας την «δημοκρατία».

«Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών», απάντησε ο Μαδούρο όταν ερωτήθηκε για το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Οι μόνες εκλογές που αναμένεται να γίνουν είναι κοινοβουλευτικές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το 2020, πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιπολίτευση κι όχι στις τακτικές εκλογές. Είχαμε εκλογές 25 φορές σε 20 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες είχαμε 6 εκλογές. Οι εκλογές το 2018 ορίστηκαν κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Στην ίδια συνέντευξη στο RT ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ουρουγουάης, του Μεξικού και των μελών της Caricom να πραγματοποιήσουν διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο για να συζητήσουν για τη ρύθμιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να γραφεί «ένα σενάριο αμοιβαίας κατανόησης», πρόσθεσε ο Μαδούρο, προειδοποιώντας τέλος ότι παραμένει η απειλή ενός πραξικοπήματος στη χώρα του.

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Καράκας και την αντιπολίτευση αναγνώρισε ως μόνο τρόπο για να αρθεί το τρέχον αδιέξοδο στη Βενεζουέλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μια αλλαγή καθεστώτος, σαν αυτές που έχει κάνει ήδη πολλές φορές η Δύση. Και δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να επωφελήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος», σημείωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι είναι «παράξενο» ότι η θέση της ΕΕ για τη Βενεζουέλα αγνοεί το συμφέρον της Ρωσίας και της Κίνας στη ρύθμιση της κρίσης.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιδιώκει να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας περιφρονώντας τη «δημοκρατία».

«Ξέρουμε τώρα τι είναι η ΕΕ. (…) Από τη μια πλευρά μιλάτε για εκλογές και για δημοκρατία και μετά, με τη βία και την πανουργία, θα ανατρέψετε μια κυβέρνηση», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατηγορήθηκαν αμέσως από τον Νικολάς Μαδούρο ότι «υποστηρίζουν τα πραξικοπηματικά σχέδια» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η θέση των 19 ευρωπαϊκών χωρών δεν μπόρεσε να γίνει κοινή θέση της ΕΕ, εξαιτίας του βέτο της Ιταλίας η οποία επανήλθε την Τρίτη με επίσημο ανακοινωθέν της σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«H Iταλία στηρίζει την επιθυμία του λαού της Βενεζουέλας να προκηρυχθούν το γρηγορότερο δυνατό νέες, διαφανείς και ελεύθερες προεδρικές εκλογές, μέσω μιας ειρηνικής και δημοκρατικής διαδικασίας, με σεβασμό στην αρχή της αυτοδιάθεσης», τονίζει η κυβέρνηση της Ρώμης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι «η Ιταλία θα λάβει ενεργά μέρος στις εργασίες της Ομάδας Επαφής» και καθιστά σαφές ότι «επείγει μια άμεση παρέμβαση για να δοθεί ανακούφιση στον πληθυσμό που υποφέρει και για να μπορέσουν να φτάσουν στην χώρα οι ανθρωπιστικές βοήθειες.

Εν τω μεταξύ, τον Χαουάν Γκουαϊδό αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η πΓΔΜ, «ευθυγραμμιζόμενη με τους ευρωπαίους εταίρους της». 

Με ανάρτησή του στο twitter αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι η πΓΔΜ, ευθυγραμμιζόμενη με τους ευρωπαίους εταίρους της, υποστηρίζει και θεωρεί τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό Πρόεδρο της χώρας προκειμένου να οργανώσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της στάσης απέναντι στην Βενεζουέλα, όταν ρωτήθηκε από το Sputnik αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της πΓΔΜ και της Κροατίας και θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό.

«Η Σερβία υποστηρίζει την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας αυτής. Η Βενεζουέλα είναι μια φιλική χώρα που μας έχει υποστηρίξει ανέκαθεν. Δεν εξετάσαμε την αλλαγή της θέσης μας προς αυτή τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάτσιτς. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι όλα τα προβλήματα στην Βενεζουέλα θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και να αποφεύγεται η βία.

Νέα διαδήλωση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσπαθεί στο μεταξύ να οργανώσει την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Καναδάς υποσχέθηκε τη Δευτέρα 53 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (35 εκατομμύρια ευρώ) προς τον λαό της Βενεζουέλας, που προστίθενται στα 20 εκατομμύρια δολάρια που έχει υποσχεθεί η Ουάσινγκτον.

Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων σε κέντρα που θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε νησί της Καραϊβικής. Ταυτόχρονα οργανώνει διαδήλωση για να απαιτηθεί από τον στρατό να επιτρέψει την μεταφορά της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι η στρατιωτική διοίκηση της Βενεζουέλας θέλει να κλέψει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την χώρα του για να την διανείμει στο όνομα της κυβέρνησης Μαδούρο. Επίσης κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι μετέφερε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουρουγουάη.

Υποστηριζόμενος από τους συμμάχους του, την Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα, την Βόρεια Κορέα και την Τουρκία, ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας του στις αμερικανικές κυρώσεις, απορρίπτει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια, διότι αυτό «θα άνοιγε την πόρτα σε μία στρατιωτική επέμβαση» κατά της κυβέρνησής του.

Αναζητώντας μία ειρηνική έξοδο από την κρίση, η διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη) θα έχει την Πέμπτη την πρώτη της συνεδρίαση στο Μοντεβιδέο.

«Δεν θα συμμετάσχουμε. Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο: να σταματήσει ο σφετερισμός, μία μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές…δεν θα πέσουμε στην παγίδα του ψεύτικου διαλόγου», επανέλαβε ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος θεωρεί τον Νικολάς Μαδούρο σφετεριστή της εξουσίας διότι εξελέγη σε μία ψηφοφορία που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, με τους πολιτικούς του αντιπάλους στην φυλακή ή στην εξορία.

Ο Μαδούρο λέει ότι θέλει από την Ομάδα Επαφής να υπάρξει ένας χώρος «διαλόγου», ενώ έχει ζητήσει γραπτώς τη βοήθεια και τη μεσολάβηση του πάπα.

Για να διαφυλάξει την «αξιοπιστία» του, ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία από τις ομάδες που συζητούν την Βενεζουέλα και ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε διατεθειμένος να «βοηθήσει» και τα δύο στρατόπεδα να φθάσουν σε πολιτική λύση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος πρόσφερε αμνηστία στους στρατιωτικούς που θα τεθούν στο πλευρό του, υπολογίζει σε μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στις 12 Φεβρουαρίου για να διατηρήσει την πίεση επί του καθεστώτος.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Foro, σχεδόν 1000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ανάμεσα στις 21 και τις 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 966 συλλήψεις…700 άτομα παραμένουν στην φυλακή», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Αλφρέντο Ρομέρο.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, που κάποτε υπήρξε η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση