Τα τεχνολογικά επιτεύγματα τους στον τομέα της ασφάλειας παρουσιάζουν 100 εταιρίες στη Μαδρίτη

TECNOSEC DRONExpo-2024

Συστήματα ανίχνευσης φεντανύλης, συσκευές anti-drone, ηλεκτρικά γάντια που αντικαθιστούν ρόπαλα ή μη επανδρωμένα πλοία επιτήρησης και διάσωσης είναι μερικές από τις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας που επιδιώκουν να αποκτήσουν έδαφος σε αστυνομικά τμήματα, στρατώνες και ιδιωτικές εταιρείες.

Όλα αυτά εκτίθενται αυτή την εβδομάδα στην τρίτη έκδοση της έκθεσης TECNOSEC DRONEXpo στη Μαδρίτη και στην οποία εκατό εταιρείες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σχετικά με την αστυνομική έρευνα, την ασφάλεια και τις πληροφορίες.

Είναι gadget όπως το Mobile Detect Fentanyl, το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία πολύ παρόμοια με αυτή των δοκιμών αντιγόνου covid-19 για να εντοπίσει ίχνη φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και ο συναγερμός στην Ισπανία είναι πολύ χαμηλότερος, ο τεχνικός της Target Technology José Luis Martín παραδέχεται στην EFE, ότι εδώ και λίγους μήνες η χρήση του έχει εισαχθεί στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και στους φορείς, δεδομένης της υψηλής ικανότητας ανίχνευσης αυτής της ουσίας – ακόμη και όταν κόβεται με ηρωίνη – και έχει ήδη αποφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Εκτός από αυτούς τους ανιχνευτές – υπάρχουν και παρόμοιοι για άλλα ναρκωτικά – έχουν εκτοξεύσει το Nirlight, ένα είδος φακού με υπέρυθρες ακτίνες που επιτρέπει τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του δραστικού συστατικού που υπάρχει στο κατασχεθέν ναρκωτικό σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται σε κάθε δοκιμή μεταφέρονται σε μια εφαρμογή για κινητά που μέσω της τεχνητής νοημοσύνης παρέχει λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Η ίδια εταιρεία εμπορεύεται επίσης το E-StunGlove, ένα γάντι ηλεκτρικών παλμών που χρησιμοποιείται ήδη από τη Γαλλική Χωροφυλακή και το οποίο επιδιώκει να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα και λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες για όσους δέχονται τους κραδασμούς από τα επεκτεινόμενα ρόπαλα ή τα όπλα taser.

Ή το Enforce Air2, που αποκτήθηκε πρόσφατα από την Πολεμική Αεροπορία, ένα σύστημα που επιτρέπει το «hacking» και τον έλεγχο μη αναγνωρισμένων drones που εισέρχονται σε μια προηγουμένως καθορισμένη ζώνη ασφαλείας, εξουδετερώνοντάς τα και κατευθύνοντάς τα σε ένα προκαθορισμένο σημείο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης, Jordi Charles, αυτό το σύστημα κυβερνητικής τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο αποτελείται από πέντε κεραίες και είναι εύκολα μεταφερόμενο, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί στο πλαίσιο ειδικών συσκευών ασφαλείας ή κοντά σε περιορισμένους χώρους, όπως αεροδρόμια.

«Είναι εντελώς παθητικό και δρα μόνο στα drones, κάτι που δεν προκαλεί προβλήματα στις επικοινωνίες των αεροσκαφών ή στους πύργους ελέγχου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιείται ήδη», τονίζει ο Charles.

Η χρήση τους, προσθέτει, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε συνοριακούς σταθμούς ή σωφρονιστικά κέντρα, όπου μερικές φορές χρησιμοποιούνται drones για την εισαγωγή ναρκωτικών.

Πέρα από το περιστασιακό σύστημα εξουδετέρωσής τους, αυτό που είναι πιο άφθονο στα περίπτερα της έκθεσης είναι μια ποικιλία από drones, είτε πρόκειται να λειτουργούν σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα.

Αυτή είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του Sead 23, της εταιρείας Vigo Seadron, ενός μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας (UVS) που έχει ήδη συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό σε οκτώ ναυτικές ασκήσεις και έχει ενσωματωθεί σε πέντε από τα πλοία τους.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, λέει ο Íñigo Echenique, επικεφαλής της εταιρείας, λεπτομέρειες για την EFE, είναι η ευελιξία. Το σκάφος, μήκους περίπου επτά μέτρων, χρησιμοποιείται για ελιγμούς άμυνας και ασφάλειας, συνοδεία και παρακολούθηση, αναγνώριση του βυθού ή για εργασίες θαλάσσιας διάσωσης και αναζήτηση αγνοουμένων.

Αφού πέρασαν με επιτυχία την περίοδο δοκιμών με το Πολεμικό Ναυτικό -το οποίο δεν έχει ακόμη αποκτήσει το drone-, τώρα επιδιώκουν να το εισάγουν ανάμεσα στα εργαλεία που χρησιμοποιούν τόσο η Πολιτική Φρουρά όσο και η Τελωνειακή Επιτήρηση στις επιχειρήσεις τους στην ανοιχτή θάλασσα.

Πολύ μικρότερα είναι μερικά από τα drones -ένα εναέριο και ένα επίγειο- της εταιρείας Sky-Hero, σχεδιασμένα να επιταχύνουν και να παρέχουν διαφορετικές επιχειρησιακές εναλλακτικές σε αστυνομικές παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα, ο ειδικός τεχνικός Adrián Balaguer προτείνει, σε περίπτωση περιχαράκωσης σε ένα σπίτι, αυτές οι συσκευές χρησιμεύουν για την παρακολούθηση – μέσω καμερών και μικροφώνων – και την προσπάθεια εξουδετέρωσης του στόχου.

Αλλά αυτό που τα κάνει να διαφέρουν από τα υπόλοιπα drones που αναλαμβάνουν την έκθεση, επισημαίνει, είναι ότι είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, σε μικρούς χώρους και με καταστάσεις μειωμένης ορατότητας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένους Μονάδες Φρουράς και τους Mossos d’Esquadra.(Αστυνομία της Καταλονίας).

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr