Κέιτ Μπλάνσετ: Φρεσκάρει τα Βάσκικα της

film festival

Μούσα του κινηματογράφου d’auteur αλλά και Βασίλισσά των blockbusters έχει μια μακροχρόνια καριέρα που εδώ και τρεις δεκαετίες συνδέεται με επιτυχίες. Η Κέιτ Μπλάνσετ έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 υποψηφιότητες και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο Βραβείων Ακαδημίας (δηλαδή Όσκαρ) και άλλες έξι υποψηφιότητες, δύο Βραβείων Volpi στο Φεστιβάλ της Βενετίας, τεσσάρων Bafta και τεσσάρων Χρυσών Σφαιρών, έναν τιμητικό César και βραβείο Goya καριέρας. Η Αυστραλή ηθοποιός και παραγωγός έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Martin Scorsese, Terrence Malick, Steven Soderbergh, Steven Spielberg, David Fincher, Ridley Scott, Sally Potter, Wes Anderson, Alfonso Cuarón, Alejandro G. Iñárritu, Woody Allen, Gillian Armstrong, Taika Waititi, Peter Jackson, Todd Haynes, Richard Linklater, Jim Jarmusch, Guillermo del Toro, Adam McKay και Todd Field. Και αυτό που έχει για εμάς ενδιαφέρον: ήταν η παραγωγός του δικού μας Χρήστου Νίκου στην πρώτη ξενόγλωσση ταινία του, το «Fingernails» που προβάλλεται στην πλατφόρμα Apple TV.

Παρόλο που αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μπλάνσετ στο Σαν Σεμπαστιάν, το Φεστιβάλ έχει ήδη προβάλει αρκετές από τις ταινίες της, ανάμεσα σε αυτές το «Babel» (Alejandro G. Iñárritu, Perlak, 2007) και το «Veronica Guerin : Θανάσιμη αποκάλυψη» (Joel Schumacher, Επίσημη Επιλογή, 2003), που διαγωνίστηκαν για τον Χρυσό Κοχύλι.

Δείτε τα posters του Φεστιβάλ στο παρακάτω βίντεο:

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η δεύτερη Αυστραλή ηθοποιός που λαμβάνει το υψηλότερο τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ, μετά τον Hugh Jackman (2013).

Από το 2018 το Φεστιβάλ ανανέωσε τις αφίσες του για να προβάλλει πιο ουσιαστικά μια μορφή του σύγχρονο σινεμά. Η Isabelle Huppert, η Penélope Cruz, ο Willem Dafoe, η Sigourney Weaver, η Juliette Binoche και ο Javier Bardem προηγούνται της Μπλάνσετ ως επίσημη εικόνα του φεστιβάλ, η οποία φέτος δημιουργήθηκε από το γραφίστα από το Σαν Σεμπαστιάν, José Luis Lanzagorta, βασισμένη σε ένα πορτρέτο του φωτογράφου Gustavo Papaleo.

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: sansebastianfestival.com

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος