Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Στην ψύξη οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας – Δεν θεωρώ ότι επηρεάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν (audio)

xatzivasileiou

«Δεν γνωρίζω για να πω πραγματικά, πώς ελήφθη αυτή η απόφαση, ούτε έχω διαβάσει την απόφαση, το σκεπτικό της δικογραφίας. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία, είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία αποφασίζει με βάση τα δεδομένα που έχει μπροστά της. Το να κρίνουμε τώρα εμείς την απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, τι έχει συζητηθεί και ποιο είναι το σκεπτικό, νομίζω ότι δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο από βουλευτές ειδικά, του ελληνικού κοινοβουλίου». Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.  

Όσο αφορά στη διεθνή επικαιρότητα και αναφορικά με την αναβολή του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, όλα τα στοιχεία τις προηγούμενες ημέρες σε αυτό κατέληγαν, επομένως πρόκειται για μια προαναγγελθείσα ακύρωση.

«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας μπαίνουν για άλλη μια φορά στην ψύξη. Δεν θεωρώ ότι δημιουργείται τέλμα, όμως σίγουρα δημιουργείται μια δυσκολία. Επιμένω λοιπόν ότι οι σχέσεις μπαίνουν σε μια περίοδο ψύχους μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον» υποστήριξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ τα διπλωματικά ανοίγματα που έκανε και στην Αμερική και στο Ισραήλ το προηγούμενο διάστημα. Είναι προφανές ότι η στάση έναντι της Χαμάς, το μερικό εμπάργκο στο Ισραήλ, η υποδοχή Χανίγια στην Τουρκία, ο στολίσκος που θα πήγαινε στη Γάζα παραβιάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό χωρίς συνεννόηση με τους υπόλοιπους, δημιουργεί ένα κοκτέιλ που λέει ότι η Άγκυρα δεν συμβάλλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση της κρίσης» προσέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Χατζηβασιλείου προχώρησε σε μια ακόμα εκτίμηση, ότι η ακύρωση αυτή ενδεχομένως είναι «βολική» και για τους δύο προέδρους. Αφενός, διότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών θα ήταν δύσκολο να σταθεί μπροστά στο εβραϊκό λόμπι όταν έχουν προηγηθεί όσα έλεγε ο Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς και ενώ ο τελευταίος θα μπορούσε να τα επαναλάβει και εντός του Λευκού Οίκου υποστηρίζοντας εκ νέου τη Χαμάς και απευθύνοντας κατάρες στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

«Από την άλλη, ο Ερντογάν είναι σε μία φάση ανόδου της ρητορικής έντασης μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές, το βλέπουμε και στα ελληνοτουρκικά, το είχαμε δει άλλωστε τις προηγούμενες εβδομάδες με κάποια λεκτικά τζαρτζαρίσματα. Άρα λοιπόν και ο Ερντογάν, δεν θα του έκανε ενδεχομένως καλό στο ισλαμιστικό προφίλ που καλλιεργεί τώρα για να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους που έχασε στο κόμμα Ερμπακάν, να έχει μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Άρα φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο αυτή η ακύρωση βολεύει και τους δύο ηγέτες. Ακούγοντας τον Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Αμερικής και του Ισραήλ, αισθάνομαι ότι είτε είχε αντιληφθεί ότι θα έρθει το άκυρο από την Ουάσινγκτον είτε με κάποιο τρόπο το επιζητούσε για να “λυτρωθεί” και ο ίδιος. Θα φανεί αυτό στην επόμενη φάση της ιστορίας» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Σε ό, τι αφορά τα δικά μας ζητήματα, δεν θεωρώ ότι επηρεάζεται η συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν από την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στον Λευκό Οίκο» επισήμανε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εμείς πηγαίνουμε εκεί έχοντας στη βαλίτσα μας δύο πράγματα. Από τη μία τις πάγιες εθνικές θέσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν και είναι ξεκάθαρες και ακόμα και σε συζητήσεις όπου επικρατούν διαφωνίες με την τουρκική πλευρά, η Ελλάδα δεν φοβάται να επαναλαμβάνει κάθε φορά τις εθνικές της θέσεις, οι οποίες προφανώς δεν συμπίπτουν με εκείνες της Τουρκίας. Και η δεύτερη αποσκευή μας έχει στην ουσία τα θετικά κεκτημένα που έχουμε από την περίοδο νηνεμίας. (…) Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στη σύγχρονη ελληνική ιστορία επικοινωνούσαν με την Τουρκία και επιζητούσαν διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων της ΝΔ. Και αυτό ήταν και είναι η υπεύθυνη επιλογή. Το ότι επικοινωνείς δεν σημαίνει ότι συμφωνείς. Το ότι επικοινωνείς με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι αλλάζεις γραμμή. Αντιθέτως, είναι δείγμα αυτοπεποίθησης και πίστης στο δίκαιο των δικών σου, των εθνικών ελληνικών θέσεων δηλαδή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση