Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τη νόσο έως και 8 χρόνια νωρίτερα

knee-2768834_1280

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας για την οποία επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες, αν και οι προσπάθειες για την εξεύρεση νέων θεραπευτικών λύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τώρα, επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει την πάθηση έως και 8 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα ενδεικτικά σημάδια της νόσου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ εντόπισαν βασικούς βιοδείκτες οι οποίοι σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα οι οποίοι μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση της νόσου.

«Όταν η ακτινογραφία δείξει σαφείς ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας γόνατος, η νόσος έχει ήδη προχωρήσει αρκετά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Βιρτζίνια Μπάιερς Κράους, καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ.

«Αυτό που αποδεικνύει η νέα εξέταση αίματος είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη νόσο πολύ νωρίτερα από ό,τι μας επιτρέπουν τα σημερινά διαγνωστικά εργαλεία» πρόσθεσε η επιστήμονας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον ορό 200 λευκών γυναικών ηλικίας 45 έως 65 ετών, οι μισές από τις οποίες είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. Εστίασαν σε έξι βιοδείκτες οι οποίοι όπως αποδείχθηκε, προέβλεψαν την πάθηση με 77% ακρίβεια σε όλες τις δοκιμές. Οι επιστήμονες σημείωσαν πως στοιχεία όπως η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν ήταν αρκετά για να προβλέψουν την εμφάνισης της πάθησης. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα γονίδια που συνδέονται με αυτούς τους βιοδείκτες ήταν ενεργά στον χόνδρο και το αρθρικό υμένα της άρθρωσης του γόνατος, υποδεικνύοντας τη σημασία τους για την κατανόηση της οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη νέα εξέταση τόσο για κλινικούς διαγνωστικούς σκοπούς όσο και ως ερευνητικό εργαλείο. Επιπλέον, η εξέταση βιοδεικτών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία της πάθησης.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε ορισμένες βλάβες στις αρθρώσεις με τη βοήθεια βιοδεικτών, πολύ νωρίτερα από τις ακτινογραφίες» σημείωσε η Κράους.

«Η οστεοαρθρίτιδα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσε να προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας κατά το οποίο μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου ώστε να αποκατασταθεί η υγεία των αρθρώσεων» κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση