«Μαύρα» εισοδήματα και «κρυφές» αγοραπωλησίες ακινήτων ψάχνει η εφορία

Αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, «κρυφές» αγοραπωλησίες ακινήτων, φορολογούμενους που εμφανίζονται με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ αλλά και όσους αποκτούν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb κυνηγά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με στόχο να εισπράξει τουλάχιστον 1,7 δις. ευρώ από φοροδιαφυγή μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΑΑΔΕ κλιμακώνοντας τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής «τρέχει» διασταυρώσεις σε πάνω από 120.000 ΑΦΜ και ετοιμάζει τουλάχιστον 20.000 «ραβασάκια» με φόρους «κατ΄ εκτίμηση», δηλαδή με ποσά φόρου που έχουν υπολογιστεί για εισόδημα το οποίο προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση της, η φορολογική αρχή. Από το σκάνερ των φορο-ελεγκτών περνούν συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με εισοδήματα από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για τη διενέργεια των ελέγχων και των διασταυρώσεων συστήνονται δυο νέες ομάδας κρούσης:

  1.  Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
  2.  Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2024, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΑΑΔΕ εκτός από τη διασύνδεση POS -Ταμειακών επιστρατεύει φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Διασταυρώσεις

Στο μέτωπο των διασταυρώσεων ξεχωρίζουν οι εξής δράσεις:

  •  Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018
  •  Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
  •  Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο του για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
  •  Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
  •  Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  •  Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022
  •  Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση