Η καταβολή Δώρου Πάσχα και τριετιών στο επίκεντρο ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

Δώρο Πάσχα και τριετίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναμένεται να εντείνει τους ελέγχους, αφενός λόγω των εορτών και της υποχρέωσης χορήγησης του δώρου έως την Μεγάλη Τετάρτη και αφετέρου εξαιτίας της ολοκλήρωσης του μηνός Απριλίου, και την ενσωμάτωση στο μισθό των αυξήσεων που ισχύουν από την 1η Απριλίου. Οι έλεγχοι της ανεξάρτητης αρχής θα επικεντρωθούν σε στα μισθολογικά ζητήματα και αναμένεται να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα στις περιπτώσεις όπου θα παραβιασθεί η εργατική νομοθεσία.

Άλλωστε στις 18 Απριλίου η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε το νομικό πλαίσιο που ισχύει γύρω από την καταβολή του δώρου Πάσχα, σημειώνοντας ότι οι εργοδότες εφόσον δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας ζητά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Καλεί μάλιστα του εργαζόμενους και τα σωματεία όπου θα διαπιστώσουν τη μη καταβολή του δώρου να προσφύγουν στις κατά τόπους υπηρεσίες της, ενώ σημειώνει ότι έχουν επιπλέον δικαίωμα υποβολής μήνυσης, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Παράλληλα, η επιθεώρηση εργασίας θα ελέγχει την χορήγηση η όχι των τριετιών, οι οποίες επανήλθαν από τις αρχές του έτους και η χορήγηση τους είναι υποχρεωτική.

Μάλιστα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς «συνεχίζεται και εντείνεται» το πρόβλημα με την μη καταβολή από πολλούς εργοδότες του επιδόματος τριετιών προϋπηρεσίας (10%).

Η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους δεν λαμβάνουν αυτά που προβλέπει ο νόμος, είτε υπό τον φόβο της απόλυσης είτε λόγω των διάφορων τρικ που χρησιμοποιούν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις».

Οι έλεγχοι

Το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ανεξάρτητης αρχής αναμένεται να διενεργηθούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις γύρω από τα εξής:

-Την χορήγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ, από την 1η Απριλίου.

-Την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο (τριετίες και μισθολογικές ωριμάνσεις).

-Την υποβολή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της μεταβολής μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός 30 ημερών από την πραγματοποίησή της.

-Την καταχώριση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έως τις 30 Απριλίου, των στοιχείων των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023.

-Την καταβολή του επιδόματος Πάσχα, έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

-Την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση