Εθνικό Θέατρο: Showcase με διεθνείς καλεσμένους/ες για δεύτερη χρονιά

nt-showcase2024

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ένα Showcase από τις 4 έως τις 7 Απριλίου με 35 καλεσμένους ξένους καλλιτεχνικούς διευθυντές/-ντριες, επιμελητές/-τριες και υπεύθυνους/ες προγραμματισμού των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού.

Στόχος είναι να παρακολουθήσουν οι διακεκριμένοι καλεσμένοι/-ες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, να γνωρίσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, να αναδειχθεί η ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και, βεβαίως, να επιχειρηθεί να ταξιδέψουν παραστάσεις του οργανισμού σε πολύ σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθούν συνεργασίες-συμπαραγωγές για το μέλλον.

Το Showcase είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας του Εθνικού Θεάτρου για εξωστρέφεια, έναν από τους βασικούς στόχους της παρούσας καλλιτεχνικής διεύθυνσης. «Το Εθνικό Θέατρο είναι πια στον χάρτη των διεθνών συνεργασιών. Το Showcase που οργανώθηκε πέρσι ήταν αναμφίβολα εξαιρετικά επιτυχημένo, καθώς άνοιξε τον δρόμο για να αρχίσουν να ταξιδεύουν οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στο εξωτερικό, αλλά και να δρομολογούνται συμπαραγωγές με σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Φέτος παρουσιάζουμε ένα πανόραμα από ετερόκλητες παραγωγές με διαφορετικές θεματικές και φόρμες που δείχνει τη δυναμική της πρώτης σκηνής της χώρας και αναδεικνύει πολύ σημαντικούς/ές δημιουργούς του ελληνικού θεάτρου. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου που δουλεύει ακούραστα για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης και το Υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο συνεργαστήκαμε άψογα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, χάρη στην οποία πραγματοποιείται αυτή η τόσο σημαντική πρωτοβουλία εξωστρέφειας» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος.

Το Showcase του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη