Όταν η Golden Visa γίνεται… άνθρακας – Οι φόβοι για έξοδο των επενδυτών

Την ανησυχία τους ότι η Golden Visa θα χάσει τη… λάμψης της ενόψει και των αλλαγών εκφράζουν άνθρωποι της κτηματαγοράς.

Αντιδρούν έντονα στη νέα διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς, όπως λένε, οι επενδυτές θα φύγουν από την Ελλάδα και θα κατευθυνθούν σε χώρες με χαμηλότερα όρια στην απόκτηση χρυσής βίζας. Άλλοι κάνουν λόγω για «πείραμα» που ενδεχομένως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια άλλη μερίδα κύκλων της αγοράς αναφέρει ότι οι αλλαγές θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην επενδυτική δραστηριότητα. Επισημαίνουν ότι οι επενδυτές από το εξωτερικό δεν συνεισφέρουν μόνο με νέα κεφάλαια αλλά υποστηρίζει και την οικοδομική δραστηριότητα, καθώς οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων λόγω της ανύπαρκτης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Καμπανάκι για την Golden Visa

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος μιλώντας στον ΟΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι οι αλλαγές θα διώξουν τους επενδυτές και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ποταμιάνος σημειώνει ότι «ως επενδυτικό εργαλείο η Golden Visa βοήθησε την οικονομία» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να δικαιολογούν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση».

Το παράδοξο, συνεχίζει ο κ. Ποταμιάνος, είναι πώς κατά την προηγούμενη αύξηση από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ για ορισμένες περιοχές δεν «είδαμε» επενδυτές και οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν και στις μισθώσεις και στις αγοραπωλησίες.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε) αναφέρει ότι «η προτεινόμενη τροπολογία αναστέλλει πλήρως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προγράμματος Golden Visa» και σημειώνει ότι «η επίπτωση στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω του προγράμματος θα είναι εξαιρετικά σοβαρή».

Η διάταξη και το… παραθυράκι

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου προβλέπει αύξηση της κατώτατης τιμής πώλησης στα 400.000 και 800.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και «πλαφόν» στα 120 τ.μ. για την επιφάνεια ακινήτου.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα «παραθυράκι», δηλαδή, μια μεταβατική διάταξη ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Η οποία θα επιτρέπει σε όσους επενδυτές της Golden Visa έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες να τις ολοκληρώσουν με τους παλιούς όρους.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

– Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

– Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

– Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

– Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής.

– Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

– Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Μεταβατική περίοδος

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά και να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

– Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

– Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση