Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

Φύλλο και φτερό έκαναν σήμερα τα γραφεία μεγάλων εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε μία καυτή περίοδο που τρέχουν έργα άνω των 3,5 δισ. ευρώ (από Ταμείο Ανάκαμψης) για την ψηφιοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μάλιστα συνεχώς να αυξάνεται και τις εταιρείες να δίνουν μάχη με τον χρόνο.
Nova, Cosmote, Vodafone, Unisystems, Byte και άλλα βαριά ονόματα των δύο κλάδων, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δέχτηκαν την «επίσκεψη» στελεχών της Επιτροπής.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, αφορμή στάθηκε ένας διαγωνισμός, για προμήθεια προσωπικών υπολογιστών, του υπουργείου Ανάπτυξης που λιμνάζει εδώ και τρία χρόνια. Ο «βαλτωμένος» διαγωνισμός προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά και από σχετικές ενέργειες του Κώστα Σκρέκα. Πάντως, η Επιτροπή πέρα από τον επίμαχο διαγωνισμό θα διευρύνει και σε άλλα πεδία το πλαίσιο ελέγχου ευελπιστώντας να ανακαλύψει… λαβράκια. Σύμφωνα πάντα με πηγές της αγοράς, ο διαγωνισμός που σέρνεται δεν εξασφαλίζει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της έρευνας κανένας δεν μπορεί να το προδικάσει ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν υποδεικνύει και ενοχή.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών (bidrigging) κατά παράβαση των άρθρων 1 ν. 3959/2011 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση