Sold out οι πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα [γραφήματα]

Η εποχή που οι διακεκριμένες κατοικίες στην Αθήνα ήταν «ο φτωχός συγγενής» συγκρινόμενες με τις βίλες στη λαμπερή Μύκονο ή στη μοναδική Σαντορίνη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Με βάση τα δεδομένα ζήτησης από εύπορους αλλοδαπούς αγοραστές ή αλλιώς άτομα υψηλής καθαρής θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI), φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέσα στο 2023 η αγορά των prime κατοικιών της Αθήνα δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες.

Η μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά

Ενδεικτική είναι η ανάλυση της Savills. Οι τιμές των prime κατοικιών στην Αθήνα σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων το 2023 άγγιξαν τις 11.200 ευρώ ανά τ.μ. σημειώνοντας αύξηση 4,6%, την υψηλότερη πανευρωπαϊκά σε όρους ποσοστών.

Βεβαίως τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όσο και στα νότια προάστια οι τιμές των μοναδικών ακινήτων είναι σαφώς υψηλότερες.

Oι τιμές στο παραλιακό μέτωπο κινούνται μεταξύ 11 και 15 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Η πώληση προς 18 εκατ. ευρώ ενός ρετιρέ 320 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου, είναι χαρακτηριστική.

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική συναλλαγή με τίμημα που ξεπερνάει κατά πολύ τις 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό στο κέντρο της Αθήνας. Στα 10 εκατ. ευρώ ανήλθε το τίμημα της αγοράς πολυτελούς διαμερίσματος επίσης στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι Έλληνας δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων και trader εμπορευμάτων.

Επιπρόσθετα, με ζητούμενη τιμή 50 εκατ. ευρώ ξαναβγαίνει προς πώληση το πολυθρύλητο ακίνητο-φιλέτο στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου 9 και Μακρυγιάννη 1, συνολικής επιφάνειας 2.450 τ.μ. Αυτή τη φορά μάλιστα συνοδεύεται και από όμορο οικόπεδο 720 τετραγωνικών μέτρων.

Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία των Eλλήνων κτηματομεσιτών οι τιμές στο παραλιακό μέτωπο κινούνται μεταξύ 11 και 15 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με τη θέα και τις παροχές του ακινήτου.

Το παράδοξο

Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία, που μάλιστα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και εφέτος με τις τιμές να ανεβαίνουν από 2% έως 3,9%, η ελληνική πρωτεύουσα εξακολουθεί να είναι η 8η φθηνότερη μεταξύ των 30 πόλεων που εξετάζονται στη μελέτη της Savills. Για παράδειγμα στη Λισαβόνα οι τιμές των prime κατοικιών ανέρχονται σε 13.100 ευρώ ανά τ.μ. Εξ ου και η συνεχιζόμενη άνοδος σε συνδυασμό με τη χαμηλή προσφορά.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι οι νέες κατοικίες που αναπτύσσει η Lamda Develοpment στο Ελληνικό πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με άλλες prime κατοικίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Βούλα, Γλυφάδα κ.λπ.), η εισηγμένη υπογραμμίζει στην τελευταία εταιρική της παρουσίαση ότι η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατά 1.000 ευρώ ανά τ.μ. θα της αποφέρει πέριξ του 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα έως το 2026.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο όσον αφορά την κατασκευή ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης στο πρώτο πιλοτικό λανσάρισμα ξεκινούσαν από τα 6.500 ανά τ.μ.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση