Πρόεδρος ΕΟΦ στο ΕΡΤNEWS: Τα οφέλη από τα γενόσημα φάρμακα

farmaka-1-768x512

Την φαρμακευτική πολιτική στη χώρα με αφορμή τον «κόφτη» που μπαίνει στα 3 ευρώ στη συμμετοχή για τα γενόσημα από το Υπουργείο Υγείας, σχολίασε στην εκπομπή «ΕΡΤNEWS UPDATE» και τον Χρήστο Παγώνη ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«(Τα γενόσημα) πολύ κακώς έχουν φορτιστεί αρνητικά στη συνείδηση του μέσου Έλληνα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος πραγματικά να γίνονται οι φαρμακολογικές θεραπείες διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και να μην πνίγουν τους προϋπολογισμούς των κρατών.

Και κάθε πρωτοβουλία που παίρνει το Υπουργείο, όπως πήρε πρόσφατα, είναι ακριβώς για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι οικονομικός, δεν είναι για να γλιτώσει λεφτά, όπως διαβάζω και ακούω, είναι για να αυξήσει τη χρήση των γενοσήμων και τη συμμετοχή τους στη θεραπεία του κόσμου.

(…) Όταν σε μια θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν πρωτότυπα που είναι ακριβά και γενόσημα που είναι πιο φτηνά, δεν δικαιολογείται από ένα σημείο και μετά η δαπάνη για το πρωτότυπο. (…) Άρα με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα κίνητρο στον ασθενή να προτιμήσει το γενόσημο».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων: «Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το περάσουμε αυτό στον κόσμο, να το καταλάβει, να δει ότι είναι προς το συμφέρον του να υπάρχει μικρότερη δαπάνη για τα φάρμακα όταν είναι εξίσου αποτελεσματικά και το ίδιο ποιοτικά και να συνειδητοποιήσει ότι το γενόσημο είναι καλό, δεν είναι κακό, είναι εξίσου καλό φάρμακο και είναι καλύτερο για την τσέπη του».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση