Διάλογος με τους αγρότες για να κατευνάσει τις αντιδράσεις

των Δήμητρας Σκούφου και Γιώργου Κανελλόπουλου

Εντείνουν τις διαμαρτυρίες οι αγρότες σε όλη τη χώρα με την αύξηση των μπλόκων από τη Μακεδονία έως την Κρήτη, την ώρα που συνεχίζονται τέτοιες διαμαρτυρίες απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ευρώπη. Σε Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία κι άλλες χώρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προσπαθεί τώρα να κατευνάσει τους αγρότες, των οποίων τις αντιδράσεις υποθάλπει σε πολλές περιπτώσεις η Ακροδεξιά.

Στην Ελλάδα, οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη ημέρα των μπλόκων στη Θεσσαλία, κινητοποίησαν τους αγρότες, με περισσότερα πλέον τρακτέρ να έχουν παραταχθεί στον Ε-65 στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα, στον Αλμυρό Βόλου και στον Ζάρκο Τρικάλων, αλλά και στα μπλόκα των Γρεβενών, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και άλλων περιοχών.

Οι αγρότες επιμένουν στα αιτήματά τους, με βασικά αυτά της μείωσης του κόστους της ενέργειας και της παροχής αφορολόγητου πετρελαίου, καθώς και της έγκαιρης χορήγησης των ενισχύσεων, της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε πορεία με τα τρακτέρ προς τον κόμβο του αεροδρομίου, ενώ στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά και σε άλλες πόλεις, την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής ανακοίνωσαν οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς τονίζοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αποτυπώνονται και στις αγορές των πόλεων.

Πάντως προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα και κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους και δεν θα διστάσει να συζητήσει αλλά και να συγκρουστεί για να λύσει προβλήματα των ελλήνων αγροτών.

«Κατανοούμε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους. Οι εικόνες που είδαμε χτες μας θλίβουν όλους, δεν θέλουμε να επαναληφθούν. Ξεκαθαρίζω για πολλοστή φορά ότι είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας, ούτε αποφύγαμε να ασχοληθούμε με θέματα που είναι για πολλά χρόνια στάσιμα. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους. Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός. Πάντως από τα μπλόκα της Λάρισας οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Νέο φόρουμ

Με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται με διαδηλώσεις και κλείσιμο δρόμων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να ξεκινήσει στρατηγικό, όπως τον ονομάζει, διάλογο με τους αγρότες, οι οποίοι επιτίθενται κατά μέτωπο στους «τεχνοκράτες», όπως τους λένε, των Βρυξελλών που παίρνουν αποφάσεις για τον κλάδο.

Η Φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε προχθές τον αποκαλούμενο Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας, ένα νέο φόρουμ με εντολή να διαμορφώσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον του συστήματος γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των τεχνοκρατών.

Στόχος είναι η κίνηση αυτή να κατευνάσει τα πνεύματα και «να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έθεσαν οι συμμετέχοντες στον διάλογο, όπως ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες, η υποστήριξη της γεωργίας εντός των ορίων της, του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του, αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία και προάγοντας ένα ακμάζον μέλλον για το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στόχος είναι ο Στρατηγικός αυτός Διάλογος να προσελκύσει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αλυσίδα των αγροδιατροφών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων αγροδιατροφής και των αγροτικών κοινοτήτων. Επίσης αναμένεται να συμμετάσχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ακαδημαϊκός κόσμος.

Ολα αυτά γίνονται την ώρα που αγρότες από την ΕΕ βρίσκονται στη δεύτερη εβδομάδα έντονων κινητοποιήσεων, οι οποίες δημιουργούν τον κίνδυνο να καταλήξουν ακόμη και σε συγκρούσεις με τις Αρχές ή σε δυστυχήματα από τα μπλόκα, όπως έγινε πριν από τρεις μέρες στη Γαλλία.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Αφήστε μια απάντηση