Μ. Σενετάκης στο Πρώτο: Τα πρόστιμα είναι μέρος της πολιτικής μας (audio)

senetakis

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Μάξιμος Σενετάκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή την αγορά του βρεφικού γάλακτος, τα πρόστιμα, την ακρίβεια και τους ελέγχους στην αγορά.

«Τα πρόστιμα αποτελούν μια πολιτική μέτρου ανάσχεσης της ακρίβειας» δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο συμπληρώνοντας το εξής «όταν το κράτος νομοθετεί, νομοθετεί για κάποιο σκοπό και όταν κάποιος παρανομεί πρέπει να έχει και κάποιες επιπτώσεις. Επομένως οποιοδήποτε πρόστιμο επιβάλλεται, αυτό γίνεται για να τηρηθεί ο νόμος, ο οποίος έχει σκοπό να ευνοήσει τους καταναλωτές. Και ναι, πιστεύω ότι ο έλεγχος πάντα έχει μια αποτρεπτική δύναμη για να μην έχουμε πολλαπλά τέτοια φαινόμενα, όπως αυτά τα οποία εντοπίζουμε σε κάποιους ελέγχους. Οι έλεγχοι είναι πάρα πολλοί. Έχουν γίνει πάνω από 25.000 έλεγχοι και οι ποινές οι οποίες έχουν επιβληθεί είναι περίπου 1.800. Μέσα στο 2023 γίνανε όλοι αυτοί οι έλεγχοι και μπορούμε να πούμε από τα στοιχεία που βλέπουμε κιόλας, ότι υπάρχει και μια συμμόρφωση».

«Θα εφαρμοστούν από τον Μάρτιο μέτρα για να καταφέρουμε τελικά να έχουμε μια άμεση και μόνιμη μείωση στη τιμή των προϊόντων στο ράφι» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Σενετάκης.

«Είναι μια δύσκολη άσκηση, όπως καταλαβαίνετε, η οποία γίνεται με συνεννόηση, ώστε αυτό που κάνουμε να μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και να έχουμε και μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Για παράδειγμα, το βρεφικό γάλα που θα συζητήσουμε, που επιβάλαμε ένα πλαφόν στο κέρδος και υπήρχε η αντιπρόταση για τη διατίμηση, η απάντηση του υπουργείου είναι ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το προϊόν, να παραμείνει στο ράφι. Αν λοιπόν, οδηγηθούμε σε διατιμήσεις, έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν ότι η εταιρεία μπορεί να αποσύρει το προϊόν αυτό από το ράφι, γιατί απλούστατα μπορεί να μπαίνει μέσα με την τιμή την οποία επιβάλλεται να πουλήσει».

«13,5 εκατομμύρια είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί και το 50% έχει ήδη εισπραχθεί» σημείωσε έπειτα ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, αναφορικά με τις εταιρίες, εξηγώντας «δηλαδή αν η εταιρεία δεν έχει νομικές αξιώσεις και διαφωνεί, μπορεί να πάει βεβαίως, να το προσβάλει και να περιμένει και την εκδίκαση της υπόθεσης. Όμως, επειδή-πολλές φορές και αυτό αποδεικνύεται από το ποσοστό της είσπραξης-ο έλεγχος είναι τεκμηριωμένος και δεν μπορεί η εταιρεία να τον αμφισβητήσει πληρώνει για να μπορεί να έχει και τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για πιθανή κάποια μείωση ανάλογα το πρόστιμο (…). Δεν είναι διάθεση του υπουργείου να επιβάλει πρόστιμα. Διάθεση του υπουργείου είναι να τηρείται ο νόμος και η τιμή στο ράφι να είναι χαμηλή. Άρα, εμείς μέσω του ισχυρού και διαρκούς ελέγχου που κάνουμε, θέλουμε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και η τιμή να πάει χαμηλότερα για τον Έλληνα καταναλωτή».

Τέλος, ερωτηθείς, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν τολμά το θέμα της διατίμησης αναφέρει «προφανώς όταν λαμβάνουμε μια απόφαση έχουμε και κάποιες επιστημονικές τεκμηριώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και έχουμε και παραδείγματα στο παρελθόν και για τόσο απαραίτητα προϊόντα όπως είναι το βρεφικό γάλα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να παίζει κανείς. Προκειμένου λοιπόν, να μην υπάρξει έλλειψη των προϊόντων αυτών, έχουμε πάρει συγκεκριμένη απόφαση. Έχουμε δει άλλωστε, στο παρελθόν ότι αυτό (η διατίμηση) έχει οδηγήσει σε ελλείψεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να ρισκάρει να το κάνει αυτό».

www.ertnews.gr

Νικόλ Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση