Τεκμήρια διαβίωσης: Τον Απρίλιο το πόρισμα για την αναμόρφωση του συστήματος – Σχεδιάζεται «κούρεμα» 30%

myPROPERTY: Ψηφιακά και οι τροποποιητικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης

Τον ερχόμενο Απρίλιο, αναμένεται να έχει στα χέρια του το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Η επιτροπή θα προτείνει παρεμβάσεις για την εξάλειψη των υφιστάμενων στρεβλώσεων και αδικιών, οι οποίες οδηγούν χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους. 

Ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου εισοδήματος, αποτελεί ένα μέτρο κάλυψης της αδυναμίας του φορολογικού συστήματος για την σύλληψη της  φοροδιαφυγής. Γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών (με κάρτες, δάνεια κλπ.), τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής, τις οικιακές βοηθούς, τις πισίνες κ.αλ, με αποτέλεσμα περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι να καταβάλλουν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό. 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να «κουρέψει» τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% από το 2025. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτρέπουν τον περιορισμό των τεκμηρίων, όχι όμως και την πλήρη κατάργησή τους.

Διαχωρίζουν δε τα τεκμήρια διαβίωσης με το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών το οποίο καθιερώθηκε με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο και ισχύει από την 1η του τρέχοντος έτους. 

Άλλωστε τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβιώσεως δεν είναι οι «επαγγελματίες» φοροφυγάδες αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 547.827 μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,84 δισ. καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκε έξτρα πλούτος 1,38 δισ. ευρώ. Επίσης, 465.238 συνταξιούχοι που δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,29 δισ. ευρώ με τα τεκμήρια καταβάλλοντας σημαντικά αυξημένους φόρους.
«Φουσκωμένο» εκκαθαριστικό παρέλαβαν επίσης 377.292 εισοδηματίες και 91.045 αγρότες που φορολογήθηκαν για 1,78 δισ. ευρώ και 328 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παραπάνω εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια. 

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό να υπάρξουν ανατροπές και στον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν σε αυτό το πεδίο θα είναι σε συνάρτηση με τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30%, που σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα μειωθεί: 

– Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης. 

– Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση