ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, με τις προηγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση από τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν «ολοκληρωτικά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας» σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

«Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανάρτηση ιστολογίου για τη μελέτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο καυτό ζήτημα προς συζήτηση σε όλα τα φόρουμ τεχνολογίας

Το αποτέλεσμα της εισοδηματικής ανισότητας της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο η τεχνολογία χρησιμοποιείται περισσότερο από άτομα με υψηλό εισόδημα, θεωρεί το Bloomberg. Περισσότερη παραγωγικότητα από εργαζομένους και εταιρείες υψηλού εισοδήματος θα ενίσχυε τις αποδόσεις κεφαλαίου, διευρύνοντας το χάσμα πλούτου, είπε η Γκεοργκίεβα. Οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν «ολοκληρωτικά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας» και προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους, τόνισε η ίδια.

Αν και υπάρχει πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως ορισμένες θέσεις εργασίας, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι ότι θα συμπληρώσει την ανθρώπινη εργασία. Στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να επηρεαστεί περίπου το 60% των θέσεων εργασίας, περισσότερο από τις αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες.

Η άποψη της Γκεοργκίεβα για την τεχνητή νοημοσύνη συμπίπτει με τη συνάντηση παγκόσμιων επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι θέμα συζήτησης.

Νέες τεχνολογίες και φόβοι απολύσεων: Μια διαχρονική τάση

Από την εποχή των καπνοδοχοκαθαριστών, τον γαλατά και τον αγωγιάτη

Η αναδυόμενη τεχνολογία, μερικές φορές πυροδοτεί ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον των ρόλων τους. Ένα παράδειγμα είναι η Buzzfeed Inc., η οποία ανακοίνωσε σχέδια να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου και έκλεισε το κεντρικό τμήμα ειδήσεων, απολύοντας περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με τη νομοθεσία που καθορίζει διασφαλίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σταθμίζουν την ομοσπονδιακή ρυθμιστική τους στάση.

Αφήστε μια απάντηση