Χ. Γιαννακάκης για τροπολογία Καιρίδη: Όταν υπάρχει έλλειψη εργατών, τα μεροκάματα εκτοξεύονται και επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή

IMG_20201109_095251_3

Στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, για νομιμοποίηση μεταναστών, αναφέρθηκε ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή Update.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σαφώς η διάταξη αυτή είναι αποτέλεσμα των δικών μας πιέσεων. Επί δύο συνεχή χρόνια πιέζουμε την κυβέρνηση έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για την νομιμοποίηση των ήδη εργαζομένων επί σειρά ετών εργατών που μπήκαν στη χώρα, είτε με παράνομο παράνομο τρόπο ή έχουν λήξει οι άδειες εργασίας και εισόδου και διαμονής στη χώρα. Πριν από δύο μήνες περίπου είχε εξαγγελθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης, υπήρξε μια κυβερνητική αντίδραση.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς από τότε εκφράσαμε τη βούλησή μας ότι αυτή η διάταξη πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από τη Βουλή και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή και τη στηρίζουμε όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας και ο εμπορικός κόσμος της χώρας».

Απαντώντας στο ερώτημα πόσα εργατικά χέρια χρειάζεται η χώρα, τόνισε ότι: «Το 2020, όταν λόγω κορονοϊού είχαν κλείσει διεθνώς τα σύνορα και απαγορευόταν η διακίνηση πολιτών, είχαμε κατορθώσει με ειδικές διατάξεις που είχαμε ψηφίσει τότε και σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση να ανοίξουν τα σύνορα και να έρθουν μόνο για εργάτες γης, με κλειστά λεωφορεία εργάτες από την Αλβανία για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Και είχαν έρθει για πρώτη φορά και είχαν καταγραφεί 32.000 περίπου εργάτες.

Άρα λοιπόν αυτοί έρχονταν κάθε χρόνο με τουριστική βίζα ή και παράνομα, ακόμα και για πρώτη φορά καταγράφηκαν το 2020. Άρα λοιπόν οι ανάγκες μας, οι άμεσες ανάγκες μας εποχιακά εισερχόμενων στη χώρα εργατών είναι τουλάχιστον 32 με 35 και 40 χιλιάδες εργάτες, ανάλογα βέβαια και με τη χρονιά, αν έχουμε ζημιές από θεομηνίες ή όχι.
Η εκτίμηση όμως είναι ότι πέρα από αυτούς που χρειαζόμαστε να εισέλθουν στη χώρα εποχιακά, είναι και αυτοί οι οποίοι ήδη διέμεναν και διαμένουν στη χώρα μας παρανόμως εισελθόντες ή και όπως ανέφερα προηγουμένως, έχουν λήξει τα χαρτιά τους, οι οποίοι είναι γύρω στις 35.000 και κυρίως χρησιμοποιούνται στη Νότια Ελλάδα, στα θερμοκήπια της Κρήτης, στα κηπευτικά της Πελοποννήσου και της Αττικής και της Στερεάς.

Τώρα μιλάω για μαύρη εργασία. Αυτοί λοιπόν οι εργάτες, τουλάχιστον από ότι μας έχουν πει οι συνεταιρισμοί της περιοχής Αμαλιάδος, που είναι η φράουλα στην περίοδο της συγκομιδής και του πικ της παραγωγής είναι γύρω στις 15.000 και κυρίως είναι από το Μπαγκλαντές.
Και άλλοι εργάτες φυσικά που ασχολούνται σε άλλες περιοχές στα Μέγαρα, στη Θήβα ή και σε άλλες περιοχές».

Σχολιάζοντας αν με την επιλογή αυτή γίνεται η Ελλάδα «φάρος» προσέλκυσης μεταναστών, είπε: «Όχι βεβαίως, αυτοί οι εργάτες είναι ήδη στη χώρα εδώ και χρόνια και δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν και θα φύγουν και θα περάσουν προσωρινά για να πάνε στη Δυτική Ευρώπη.
Μιλάμε για εργάτες οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα και τέτοιους χρειαζόμαστε.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από 200.000 Αλβανοί έχουν φύγει από τη χώρα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης και έχουνε πάει στη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, αλλά όχι μόνο τα χωράφια μας, αλλά και να μετακινήσουμε τα προϊόντα στα αρτοποιεία αλλά και να τα συσκευάσουμε.
Επομένως είναι τεράστιες οι ανάγκες και αυτές πολλαπλασιάζονται και στον τουρισμό και στη μεταποίηση γενικότερα της χώρας, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες».

Ο κ. Γιαννακάκη επισήμανε ότι: «Εμείς σαν Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, επειδή επειγόμαστε να λύσουμε αυτού του είδους το ζήτημα, έχουμε δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ούτως ώστε να μπορούμε να καταχωρούμε όλους τους εργάτες που έρχονται είτε με μετακλήσεις ή παραμένουν στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, να μπορούμε να τους μετακινούμε από περιοχή σε περιοχή έτσι ώστε να αξιοποιούμε πλήρως τη δυνατότητα, τη χρονική δυνατότητα παραμονής.
Να μη μένουν χωρίς εργασία. Αυτή η βάση δεδομένων ενεργοποιήθηκε πριν από ενάμιση μήνα και σιγά σιγά αρχίζουμε να τη λειτουργούμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο.
Για παράδειγμα, φέρνουμε εμείς έναν εργάτη εδώ στην Κεντρική Μακεδονία για τα πυρηνόκαρπα.
Εργάζεται από τον Απρίλιο ως το τέλος Αυγούστου.

Ξέρουμε ότι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η πράσινη ελιά της Χαλκιδικής.
Τον μετακινούμε εκεί και στη συνέχεια ξανά στα ακτινίδια κάτω με πορτοκάλια και ελιές.
Άρα λοιπόν, σαν συντονιστικό όργανο των αγροτικών συνεταιρισμών θέλουμε να παρακολουθήσουμε τη διακίνηση του εργατικού δυναμικού, να είναι κατ’ αρχήν νόμιμο, να πωλούνται τα εργόσημα και τα ένσημα και να μπορούμε να περνάμε και τη δαπάνη αυτή στα βιβλία μας.

Διότι μην ξεχνάτε ότι στα κηπευτικά και ιδίως στα οπωροκηπευτικά, το 50% της δαπάνης καλλιέργειας είναι εργατική δαπάνη. Αν λοιπόν εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να έχω νόμιμα απασχολούμενους εργάτες, έχω τεράστιο πρόβλημα και αυτό που οδηγεί οδηγεί στη μαύρη διακίνηση. Όταν λοιπόν εγώ δεν έχω παραστατικά να περάσω δαπανών, θα προτιμήσω να πουλήσω και μαύρα. Και η μαύρη πώληση επιβαρύνει πολλαπλά και την αγροτική παραγωγή και την εθνική οικονομία».

Επίσης τόνισε πως: «Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό για τον Έλληνα πολίτη. Όταν υπάρχει έλλειψη εργατών, τα μεροκάματα εκτοξεύονται στα ύψη. Ήταν αρχικά το μεροκάματο 35 ευρώ, έχει πάει στα 50, έχει πάει στα 60. Αυτό λοιπόν επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή, διότι ο αγρότης πρέπει να το επιμερίσει.

Σήμερα τα ελάχιστα μεροκάματα είναι 35 ευρώ με βάση την ελληνική νομοθεσία τα 60 ευρώ και τα 70 ευρώ που αναγκάζονται και πληρώνουν οι αγρότες είναι τεράστια αύξηση σε σχέση με τα ελάχιστα νόμιμα που επιτρέπονται Και όλα αυτά επιβαρύνουν την κατανάλωση».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση