Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Νέο μήνυμα προς Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη – «Αιχμές» στον Σολτς για τη διεύρυνση

mitsotakis-europe-768x512

Σε όλα τα σημαντικά θέματα, εντός και εκτός συνόρων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Για το ψυχρό κλίμα με την Αλβανία επανέλαβε ότι «η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα εφαρμογής κανόνων του κράτους Δικαίου και όχι διμερές ζήτημα». Για τα φαινόμενα οπαδικής βίας, είπε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα κριθούν σε βάθος χρόνου. Για το ζήτημα της ακρίβειας, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαφείς ήταν οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ουγγαρία για το βέτο Όρμπαν, που «μπλόκαρε» τα κονδύλια για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές.

Tο βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε και δεν υπήρχε συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου. με ορίζοντα το 2027.

Όπως είπε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, υπήρχε σύμπνοια, υπήρχε ομοφωνία μεταξύ των υπόλοιπων 26 χωρών, της Ελλάδας και των υπολοίπων 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα, το οποίο είχε προτάξει από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά, δηλαδή το να ανοίξει η στρόφιγγα με επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό, αλλά και για την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τις φυσικές καταστροφές.

Για μεταναστευτικό, αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι οι υπόλοιπες χώρες κατανοούν ότι είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και επισήμανε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο βάρος για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

«Καρφί» Μητσοτάκη σε Σολτς για Αλβανία – Μήνυμα στον Ράμα για Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα με ξεκάθαρους αποδέκτες, αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης.

Ένα από τα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ήταν και το κομμάτι της διεύρυνσης. Τελικά δόθηκε το «πράσινο φως τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μολδαβία, καθώς και τέθηκε στο τραπέζι τι γίνεται ακριβώς με την ομοφωνία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ομοφωνία είναι κανόνας και εκεί η ερμηνεία που δίνεται είναι, σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, και μία βολή προς τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει μιλήσει και για το ενδεχόμενο ειδικών πλειοψηφιών.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, καθώς όπως τόνισε μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, με την εξής προϋπόθεση: Να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη. Δηλαδή να αναλάβει καθήκοντα, να υπάρξει η διασφάλιση ότι θα προχωρήσει σε μία δίκαιη δίκη και θα υπάρξει σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας.

Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση