Ακίνητα: Επιστροφή Κινέζων και νέοι παίκτες

Συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον η απόκτηση της Golden Visa στην Ελλάδα με τα κεφάλαια που εισέρρευσαν μόνο στην αγορά ακινήτων από το εξωτερικό στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τον χάρτη εκείνων που ζητούν να αποκτήσουν Xρυσή Βίζα να έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι και νέοι παίκτες να εμφανίζονται στο πεδίο.

Επαγγελματίες της κτηματαγοράς αλλά και τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον τόσο από επενδυτές προεχόμενους από το Ισραήλ και άλλες αραβικές χώρες όσο και από επενδυτές από το Ιράν που επιλέγουν την Golden Visa σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στο παρελθόν, και μάλιστα όχι μόνο στη λογική της επένδυσης αλλά και της μετεγκατάστασης λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι από τις νέες άδειες οι τρεις στις δέκα αφορούν άδειες των ίδιων των επενδυτών και πάνω από τις μισές είναι άδειες διαμονής για τα μέλη των οικογενειών τους.

Στην εισροή αυτών των κεφαλαίων, σημαντική παραμένει η παρουσία των κινέζων επενδυτών, οι οποίοι, αν και εμφάνιζαν μια μικρή κάμψη την τελευταία διετία, συνεχίζουν να αποτελούν τους περισσότερους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται και αυξητική τάση στις αιτήσεις για Golden Visa.

Αγοραπωλησίες

Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του πλαισίου που αφορά την απόκτηση της Χρυσής Βίζας άλλαξε αυξάνοντας το απαιτούμενο ποσοστό επένδυσης για αγορές ακίνητων σε κάποιες περιοχές της χώρας, οι σημαντικές εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή αλλά και οι προκλήσεις στην οικονομία της Κίνας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Aπό τις νέες άδειες οι τρεις στις δέκα αφορούν άδειες των ίδιων των επενδυτών και πάνω από τις μισές είναι άδειες διαμονής για τα μέλη των οικογενειών τους

Μόνο πέρυσι έγιναν 5.547 αιτήματα για Χρυσή Βίζα, εκ των οποίων και εκδόθηκαν οι μισές, οι οποίες και κούμπωσαν με περισσότερες από 2.500 αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Φέτος μέχρι και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκδόθηκαν 2.659 Golden Visa υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον που συνεχίζει να υπάρχει. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών για Golden Visa μέχρι και σήμερα παραμένει από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, καθώς 6 στις 10 άδειες που εκδίδονται αφορούν κινέζους πολίτες, ενώ ακολουθούν επενδυτές από την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ αλλά και την Ουκρανία.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έως και τον Οκτώβριο του 2023 οι ισχύουσες άδειες μόνιμου επενδυτή Golden Visa ήταν 37.413. Οι περισσότεροι «πελάτες» της Golden Visa είναι παραδοσιακά οι Κινέζοι με 6.159. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 698 άδειες, οι προερχόμενοι από τον Λίβανο με 574 άδειες, το Ιράν με 355 άδειες, το Ηνωμένο Βασίλειο με 339 άδειες, οι Ρώσοι με 324 άδειες, οι Αιγύπτιοι με 313 άδειες, ενώ με μικρότερα ποσοστά οι πολίτες από τις ΗΠΑ  (253), το Ισραήλ (157) και την Ουκρανία (98).

Οι αιτήσεις για άδεια Μόνιμου Επενδυτή (αρχική άδεια χορήγησης και ανανέωσης) το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Οκτώβριος 2023 ήταν 11.208, εκ των οποίων 3.307 εκδόθηκαν, 22 απορρίφθηκαν και 7.879 είναι σε εκκρεμότητα. Οι περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις αφορούν επενδυτές από την Κίνα (69,6%) και ακολουθούν επενδυτές από την Τουρκία (8,1%) και το Ιράν (3%).

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Αφήστε μια απάντηση