Σ. Βούλτεψη στο Πρώτο: Επιτυχής η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (audio)

βουλτεψη

«H επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν απολύτως επιτυχημένη ως προς την επίτευξη του σκοπού» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα με αφορμή την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον δημοσιογράφο «ζούμε σε μία περιοχή με τρεις ενεργούς πολέμους, δεκάδες εμφυλίους, τρομερές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μεγάλη προσφυγική κρίση σε όλα τα πέριξ και φυσικά το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία θερμή κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αυτό το κατάλαβε πολύ καλά και ο πρόεδρος Ερντογάν. Η Ελλάδα αυτό το γνωρίζει πάντα. Η Ελλάδα δεν απειλεί ποτέ κανέναν και δεν υπήρξε ποτέ επιθετική δύναμη, κάτι που κατάλαβε τώρα και ο ίδιος ο Ερντογάν. Κατάλαβε δηλαδή ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα σχεδιάζουμε πάντα στο μυαλό μας».

Εν συνεχεία της συνομιλία της με τον δημοσιογράφο η κ. Βούλτεψη σημείωσε «εγώ πιστεύω ότι ο Ερντογάν έκανε ένα διάλειμμα στη στρατηγική του σε σχέση με την έναρξη της πολιτικής του καριέρας, το χαρτί δηλαδή της κυριαρχίας του στο Ισλάμ. Το κρατάει αυτό το κομμάτι για ένα μέρος του ακροατηρίου του. Κατάλαβα στο μεταξύ, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ακροατηρίου του αλλά και του ακροατηρίου της αντιπολίτευσης, έχει μπροστά του και δημοτικές εκλογές. Στην Τουρκία το να μην έχεις, δηλαδή το να μην κερδίζεις την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη είναι βαρύ».

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα της εφαρμογής της βίζας στα νησιά για τους Τούρκους τουρίστες υπογραμμίζει το εξής «αυτά μένει να εξειδικευτούν. Δεν είμαι η ειδική που κάνω αυτή τη τακτοποίηση. Το πρακτικό κομμάτι αφορά στο ότι για 7 μέρες το χρόνο οι Τούρκοι πολίτες δεν θα χρειάζεται να περνάνε από προξενεία για να μπορούν να πάρουν άδεια εισόδου στη ζώνη του Σένγκεν. Θα μπορούν δηλαδή, για 7 μέρες το χρόνο να ταξιδεύουν σε 10 συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, κάτι το οποίο το θέλουν πάρα πολύ γιατί είναι πιο κοντά. Αυτό μάλιστα ζητούν και τα ελληνικά νησιά, γιατί έτσι ενισχύεται και τονώνεται ο τουρισμός μας στη διάρκεια όλου του χρόνου» ενώ τελειώνοντας, για τα ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είπε «η θετική ατζέντα μπήκε και την είδαμε σε πάρα πολλούς τομείς (…) Η μόνη μας διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η οποία αυτή μένει να επιλυθεί αν είναι δυνατόν. Ο κ. Ερντογάν έχει αναγνωρίσει επίσημα με τη διακήρυξη το διεθνές δίκαιο, έχει συνυπογράψει ότι θα πορευόμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο (…). Η διακήρυξη αυτή δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών, διότι δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ ισχυρή δέσμευση».

www.ertnews.gr

Νικόλ Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση