Χρυσός: Στα ύψη οι τιμές της ουγγιάς και της λίρας Αγγλίας [γράφημα]

Η λάμψη του χρυσού φαντάζει πιο ισχυρή από ποτέ με τις τιμές να έχουν σπάσει ξανά το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, συμπαρασύροντας μαζί την αξία κοσμημάτων αλλά και της χρυσής λίρας Αγγλίας που έχουν στο «σεντούκι» πολλά νοικοκυριά, ειδικά στην Ελλάδα.

Η επίσημη τιμή της χρυσής λίρας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεπεράσει τα 503 ευρώ και τα 417 ευρώ το τεμάχιο – πώληση και αγορά από την ΤτΕ αντίστοιχα. Πρόκειται για τιμές μη λιποβαρούς λίρας Αγγλίας Ελισάβετ, κοπής 1973 και προγενέστερων ετών.

Οι τιμές για λίρες Αγγλίας Ελισάβετ κοπής 1974 και μεταγενέστερων ετών είναι ελαφρά χαμηλότερες στην πώληση (στα 458 ευρώ). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 8,9% μέσα σε μόλις 12 μήνες αφού ακριβώς την ίδια ημερομηνία (28 Νοεμβρίου) πέρσι, όταν οι τιμές διαμορφώνονταν στα 462 και 383 ευρώ αντίστοιχα. Από τις αρχές του έτους οι διεθνείς τιμές του χρυσού (spot) έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 10% και διαμορφώνονται στα 2.040 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο OT παρουσιάζει σήμερα την εξέλιξη των τιμών της λίρας Αγγλίας με βάση τις τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόβλεψη για 2.050 δολάρια ανά ουγγιά

«Η λάμψη του χρυσού επιστρέφει», ανέφερε σε σημείωμά της σχετικά η Goldman Sachs. «Η πιθανή ανοδική τάση στις τιμές του χρυσού θα είναι στενά συνδεδεμένη με τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ και τις κινήσεις του δολαρίου, αλλά αναμένουμε επίσης επίμονη ισχυρή καταναλωτική ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, παράλληλα με τις αγορές από κεντρικές τράπεζες για να αντισταθμίσουν τις πτωτικές πιέσεις από εκπλήξεις στην ανάπτυξη και την αναπροσαρμογή προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο οίκος σύμφωνα με τους Barron’s. Ο στόχος τιμής της Goldman στο 12μηνο είναι τα 2.050 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές της λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Πέφτει το δολάριο, ανεβαίνει ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού διαμορφώθηκαν σε υψηλό έξι μηνών, με το ασθενέστερο δολάριο να παρέχει στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό αυτό καθώς το χαμηλότερο αμερικανικό νόμισμα και οι προσδοκίες για παύση στη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve βοήθησαν το πολύτιμο μέταλλο χρυσό να σταθεροποιηθεί πάνω από το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Το δολάριο κυμάνθηκε κοντά στο χαμηλό τριών μηνών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, καθιστώντας τον χρυσό -που αποτιμάται διεθνώς σε δολάρια- λιγότερο ακριβό για τους κατόχους των άλλων νομισμάτων αυτών.

Κλειδί επιτόκια και πληθωρισμός

Οι αγορές αναμένουν πλέον ευρέως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Δεκέμβριο, ενώ οι πιθανότητες περιγράφονται ως 50% να χαλαρώσει η FED νομισματική πολιτική τον Μάιο του επόμενου έτους, αναφέρουν προβλέψεις που επικαλείται το Reuters.

Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων που βασίζονται σε τόκους, ενισχύοντας συχνά τις τιμές του χρυσού.

Ο παράγοντας γεωπολιτική

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εκλογές στις ΗΠΑ το 2024 θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για χρυσό και κατά συνέπεια τις τιμές. Παραδοσιακά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν τη ζήτηση για χρυσό και η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς ανέβασε πάλι το θερμόμετρο.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές Οκτωβρίου, οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν στα ύψη, φτάνοντας σε σημεία που δεν έχουν δει από τα μέσα του 2022.

Οι φόβοι ότι ένας ανεξέλεγκτος, περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού προκάλεσε φυγή κεφαλαίων σε χρυσό και μακριά από κερδοσκοπικές επενδύσεις όπως οι μετοχές υψηλότερου κινδύνου, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή αστάθειας της αγοράς οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται προς τα εκεί ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση