«Coding Bees»: 2 ημέρες, 16 γυναίκες, 1000 νέα ερεθίσματα ψηφιακής ενδυνάμωσης

Coding Bees 1

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Χατζηγάκη και η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Mataroa, με την υποστήριξη του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στην τεχνολογία «Coding Bees», σχεδιασμένο για γυναίκες άνω των 18 ετών προερχόμενες από ευάλωτες ομάδες.

Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Coding Bees», πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Νοεμβρίου 2023, με 2 τετράωρα μαθήματα δια ζώσης στα οποία συμμετείχαν δωρεάν 16 γυναίκες.

Στόχος του προγράμματος «Coding Bees» είναι οι συμμετέχουσες να συνειδητοποιήσουν ότι η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους και να διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι συμμετέχουσες πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν πρακτικές εφαρμογές τεχνολογίας σε όλες τις συσκευές τους (smartphone, tablet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Επίσης, μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο διαδίκτυο, αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από κινδύνους και να αναγνωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και της συνεργασίας, η Γ.Γ. του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, ανέφερε σχετικά: «Ο Νοέμβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κινητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την προαγωγή της έμφυλης ισότητας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς μέσα από την διευρυμένη συνεργασία μας με την Mataroa, συμβάλλουμε από κοινού με στόχο να προάγουμε το δικαίωμα της ισότιμης και ομαλής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την διεύρυνση του γνωστικού υποβάθρου και του ψηφιακού εγγραμματισμού γυναικών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.»

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής του Mataroa, τονίζει την σημασία της Ημέρας Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών και αναφέρει πως «τα προγράμματα του Mataroa, αναδεικνύουν την τεχνολογική εκπαίδευση και την ψηφιακή ενδυνάμωση των γυναικών ως κλειδί για δίκαιες κοινωνίες. Χαιρόμαστε για την συνεργασία με το Ίδρυμα Χατζηγάκη στον κοινό στόχο να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των γυναικών και την προαγωγή της ισότητας. Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας για το πολύτιμο έργο του και για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει στην υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Θ. Κατριβάνου ανέφερε: «στο Δήμο Αθηναίων δεν χάνουμε ευκαιρίες να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας για να κάνουμε το μήνυμα του αγώνα που δίνουμε καθημερινά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων πιο ηχηρό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, για το γεγονός ότι στις 25 και 26 Νοεμβρίου συμπράττουμε με την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Mataroa και το Ίδρυμα Χατζηγάκη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες των γυναικών και μέσω αυτής της επιμόρφωσης να τις ενδυναμώσουμε ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους, σε ό,τι και να κάνουν. Αυτό το μήνα πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Όμως, πέρα από τις επετειακές υπενθυμίσεις, να γνωρίζετε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια δουλέψαμε σκληρά και βάλαμε γερές βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε πληγώνει τις ευκαιρίες για μια ισότιμη και αλληλέγγυα κοινωνία. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλίσουμε μια Αθήνα χωρίς έμφυλη βία, μια Αθήνα χωρίς διακρίσεις».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικές ιστορίες και συμβουλές από δύο γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας, την κ. Carmen Trisnevschi από την HP Hellas και την κ. Άρια Μηναΐδη, Deep Learning Engineer από την Synthetica. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των: HP Hellas, Cosmodata Hardware and IT Solutions, ΩΜΕΓΑ Ρύζια ‘Οσπρια, Fisi Foods και της Synthetica.

Το πρόγραμμα Coding Bees, σχεδιάστηκε το 2022 από Mataroa, με την υποστήριξη του Google.org, τον φιλανθρωπικό βραχίονα της Google και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε 6 ελληνικές πόλεις με περισσότερες από 360 συμμετέχουσες.

Σχετικά με το Ίδρυμα Χατζηγάκη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς, πολιτιστικές δράσεις και βιωματικά προγράμματα με έμφαση στην παιδεία, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.

Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει υλοποιήσει προγράμματα (Παιδεία & Περιβάλλον, Μαζί για το Σχολείο, Πακέτα Αγάπης, Αποστολές Στήριξης) έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με το Mataroa

Το Mataroa είναι Αστική μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Καλαμάτα και εργάζεται με στόχο  τον επαναπροσδιορισμό της επιχειρηματικής κουλτούρας και της εκπαιδευτικής ταυτότητας των σύγχρονων αστικών κέντρων με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια. Βασική αρχή λειτουργίας του είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας, της συμμετοχικότητας και της υποστήριξης κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από φυλετικά, ηλικιακά, πολιτισμικά, κοινωνικά,γεωγραφικά, μορφωτικά, οικονομικά και κάθε άλλης μορφής χαρακτηριστικά.

Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η εκπαίδευση αποτελούν τους βασικούς πυλώνες δράσης του Mataroa, με άμεση εφαρμογή σε διάφορους τομείς όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η οικονομική και χωρική ανάπτυξη και ο πολιτισμός.

Σχετικά με το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων

Το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε ενήλικα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, που έχουν υποστεί έμφυλη βία και πολλαπλές διακρίσεις. Επιπλέον, το Κέντρο σχεδιάζει και προωθεί δράσεις για την κατάρριψη των στερεοτύπων και την προώθηση της έμφυλης ισότητας στο Δήμο Αθηναίων.

Το Κέντρο λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων και την Αντιμετώπιση των Έμφυλων και Πολλαπλών Διακρίσεων», στον άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων- Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π «Αττική 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση