Δ. Κουρέτας στο Πρώτο: Χρειάζονται πρωτοφανείς συναινέσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (audio)

kouretas

Την αισιοδοξία του ότι το έργο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα προχωρήσει με τον συντονισμό όλων των αρμόδιων αρχών, Περιφέρειας, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο νέος περιφερειάρχης από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Γιατί, για όλους θα είναι επωφελές, δηλαδή και για την κυβέρνηση αυτό το έργο να πετύχει και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πετύχει. Άρα εγώ θεωρώ όπως το είπα και του ίδιου (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη) στη συζήτηση που είχαμε και με τους υπουργούς μετά που συζητάω συνέχεια, ότι θα πρέπει να δούμε όλο αυτό το πράγμα που υπάρχει στη Θεσσαλία σαν να έχει πλημμυρίσει ένα μαγαζί και εμείς θα πάμε να το ξεπλημμυρίσουμε, να το ξαναφέρουμε στη σωστή του βάση περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά και αφού το κάνουμε, μετά θα δούμε ποιος συμμετείχε, τι καπέλο φορούσε και το τι ακριβώς έκανε. Για μένα αυτή τη στιγμή προέχει η συνέργεια και γι’ αυτό το πράγμα θεωρώ ότι για πρώτη φορά, τουλάχιστον στη δική μου τη ζωή, που είμαι 62 ετών, θεωρώ ότι για να γίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε πρωτοφανείς συναινέσεις».

Ο κ. Κουρέτας, όπως ανέφερε και στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, έχει την πεποίθηση πως μέσα στο τραγικό αυτό γεγονός που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ίσως αναδύεται μια ευκαιρία να ξαναχτιστεί η μοίρα τους σε στέρεες βάσεις.

«Το πιστεύω. Γι’ αυτό και αλλάζω δουλειά. Αφήνω τη δική μου, κλείνω έναν κύκλο 30 ετών στο πανεπιστήμιο και κάνω μια αλλαγή, αλλάζω καπέλο και αφιερώνομαι στην Περιφέρεια με τις δικές μου τις γνώσεις και τις εμπειρίες και τις μεθόδους που έχω μάθει να δουλεύω στη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορέσω να βοηθήσω την ανάπτυξη της περιφέρειας της δικής μας, η οποία έχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω, γιατί στηρίζομαι πολύ και στους ανθρώπους οι οποίοι με στήριξαν και με εξέλεξαν γι’ αυτό το λόγο. Νομίζω ότι είναι μια πρόκληση μεγάλη για μένα προσωπικά, για τη ζωή μου και για τους πολίτες και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε μαζί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης επισήμανε πως το εγχείρημα της βιώσιμης ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι κορυφαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και σε επίπεδο περιβάλλοντος και σε επίπεδο ανθρώπων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του έργου της αποκατάστασης σημειώνοντας την σημασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη να βασιστούν οι λύσεις στη φύση.

«Η φύση κάποτε είχε κάποιους κανόνες, δηλαδή τα ποτάμια ήταν μεγάλα σε πλάτος, τα οποία οι άνθρωποι τα μίκρυναν και έδωσαν χώρο για τις καλλιέργειες. Αυτό το σχέδιο και της ολλανδικής εταιρείας και του WWF, το οποίο μας παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έχει λογική. Δηλαδή θα πρέπει να μπορέσει το ποτάμι να πλατύνει ούτως ώστε όταν δέχεται μεγάλο όγκο νερού να μπορεί να το χωρέσει και να δημιουργηθούν και αντιπλημμυρικές ζώνες δίπλα, όπως ήταν τα σχέδια παλιά, μικρά δάση, να μπορέσει να πλημμυρίσει δηλαδή κάπως το ποτάμι και να επανέρχεται το νερό μετά, να μπορεί να κυκλοφορεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να το ξαναφτιάξουμε στο βαθμό που είναι εφικτό. Δεύτερον, η διαχείριση του νερού αυτή τη στιγμή στη λίμνη Κάρλα, η οποία έχει συγκεντρώσει περίπου γύρω στα 500 εκατομμύρια κυβικά νερό σε 200.000 στρέμματα περίπου. Και η βάση αυτής της μεγάλης ιστορίας ήταν ότι τα αντλιοστάσια δεν λειτουργούσαν τις πρώτες ώρες. Εάν λειτουργούσαν, όπως είπαν και οι Ολλανδοί και άλλοι επιστήμονες ειδικοτήτων, όχι της δικής μου αλλά άλλων, θα μπορούσε αυτό το πράγμα να είχε πάρα πολύ μειωθεί. Επομένως η διαχείριση τώρα του νερού που υπάρχει εκεί θέλει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, γιατί το νερό αυτό θα μείνει για ένα διάστημα περίπου δύο χρόνια, μπορεί και παραπάνω» περιέγραψε ο κ. Κουρέτας.

«Άρα, πρέπει να ξανασχεδιάσουμε όλο το τοπίο με βάση το νερό το οποίο δεχόμαστε, διότι έχουμε από τη μια λειψυδρία, μας λείπει το νερό. Έχουμε τρία δισεκατομμύρια κυβικά έλλειμμα στον υπόγειο υδροφορέα και δεν μπορούν να ποτίσουν το βαμβάκι και μας κοστίζει 100 ευρώ το στρέμμα το ρεύμα, απαγορευτικό εννοείται και δεύτερον, όταν υπάρχει πολύ νερό πλημμυρίζουμε. Κάτι λάθος κάνουμε σε όλη αυτή την ιστορία» τόνισε καταλήγοντας.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση