«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή: Κόντρα πολιτικών αρχηγών για κλιματική κρίση, οικονομία και «Black Friday»

[365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αφορμή για ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση έδωσε η προ ημερησίας συζήτησης για τα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Έβρο. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε ανοχύρωτη τη χώρα. «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday – 50%» είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την απουσία μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Κρύο το αστείο» απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η κλιματική κρίση προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση, την οποία, ωστόσο στη δευτερολογία του εγκάλεσε για ένδεια επιχειρημάτων και απουσία ουσιαστικού πολιτικού λόγου.

«Γιατί κάποτε θα πρέπει να το καταλάβετε: Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα. (…) Αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονο. Καταλαβαίνω τον ρόλο της κριτικής, αλλά από την άλλη οι πρότασεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον για απουσία σχεδίου ανασυγκρότησης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι οι ευθύνες έχουν και κόμμα και χρώμα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από σοβαρότατες καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά, γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας, και δικής σας, τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

«Οι ευθύνες έχουν και χρώμα και κόμμα και πρέπει να λύσετε τα προβλήματα που έχετε δημιουργήσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας στις βολές του Σωκράτη Φάμελλου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σχετικά με την πολιτική προστασία, το μόνο που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας χάρτης, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο και τον μικρό αριθμό των παρόντων βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίθουσα.

«Αναρωτιέμαι αν αυτή η επιθετικότητα ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις δημοσκοπήσεις. (…) Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%, αν συνεχίσετε έτσι» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Προφανώς κ. Μητσοτάκη και είμαστε επιθετικοί γιατί εδώ είναι η πατρίδα μας. (…) Είστε ανεπαρκείς και καλύτερα να μην κάνετε τα κρύα αστεία με το Black Friday».

Αντιπαράθεση για τα οικονομικά

«Έλεγα προεκλογικά και το λέω και τώρα ότι θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος όταν θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λόγια που σχολιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη: «Εμείς λέμε για σύνδεση των POS και τώρα εσείς μας λέτε ότι χαϊδεύουμε αυτιά».

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Αντιμετωπίζετε τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων» είπε στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθε ο πρωθυπουργός εδώ και δεν άκουσα να κάνει καμιά αυτοκριτική. Και όταν δεν κάνεις αυτοκριτική, αρχίζεις από την λάθος αφετηρία. Ότι δηλαδή όλος ο κόσμος είναι τρελός και εγώ είμαι ο ευφυής. Για την Θεσσαλία έγιναν εγκλήματα».

«Η κυβέρνηση περνάει το μήνυμα του Πόντιου Πιλάτου. Δηλαδή κύριε Μητσοτάκη έφταιγε η κακοκαιρία και όχι η κακοδιαχείριση;» ρώτησε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της Νίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αφού πέταξε μερικά ξεροκόμματα η κυβέρνηση στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Θεσσαλίας, μετά τους εκβίασε για να ξανα ψηφίσουν τον Αγοραστό»,

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σημείωσε από το βήμα της Βουλής: «Είμαστε στο σημείο που “το πάμε και όπου βγει” το έχετε μετατρέψει στο “πάμε και όσα φάμε”».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία με τις λεπτομέρειες να επικυρώνονται στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση