Θ. Σκυλακάκης: Με τα νέα τιμολόγια θα γνωρίζουμε τον φθηνότερο πάροχο – Ρευματοκλοπές και κακοπληρωτές επιβαρύνουν την τιμή ρεύματος

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

«Θέλει μεταπτυχιακό στα ενεργειακά για να μπορέσει ο καταναλωτής να συγκρίνει και να βρει το φθηνότερο τιμολόγιο κι αν τα καταφέρει θα έχει πάλι αλλάξει σε 4 μήνες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλήρη ελευθερία όρων στους παρόχους», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. «Οπότε καθιερώνει η κυβέρνηση ένα τιμολόγιο, που είναι το πράσινο, το οποίο είναι και η μεγάλη αλλαγή αφού εκεί θα μεταπέσουν όσοι δεν αλλάξουν από μόνοι τους πάροχο και στους οποίους η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι θα είναι το φθηνότερο.

Για το πράσινο τιμολόγιο η τιμή βγαίνει στην αρχή του μήνα και ισχύει για όλο τον μήνα, αφού δεν υπάρχει ρήτρα, ενώ οι τιμές είναι συγκρίσιμες χωρίς αστερίσκους παρόχων. Όπως στα σούπερ μάρκετ που έχουμε τιμή κιλού, επιτρέπει τη σύγκριση ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευασίες τιμολογίων, είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Δεν γίνεται κάθε μήνα αλλαγή παρόχου αλλά εάν ο πάροχος είναι συστηματικά ακριβότερος μπορεί ο καταναλωτής να μετακινηθεί, διευκρίνισε. Ο Θ. Σκυλακάκης μάλιστα εκτίμησε ότι στο πράσινο τιμολόγιο ίσως να καταφύγει ως και το 60% των καταναλωτών.

Γιατί το ρεύμα έχει υψηλό κόστος

Το ρεύμα έχει υψηλό κόστος γιατί εξαρτάται από το φυσικό αέριο που παραμένει ακριβό ( στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα την Παρασκευή ), είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «καθώς μπαίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η τιμή του ρεύματος θα μειώνεται διαρκώς.

Είναι ακριβό το ρεύμα γιατί το 5% σε κάθε λογαριασμό αντιπροσωπεύει ρευματοκλοπές. Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο και η αναλογία μεταξύ κλοπής και σύλληψης είναιι 1 στους 15.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο κομμάτι των στρατηγικών κακοληρωτών που επίσης «επιβαρύνει την τιμή του ρεύματος».

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο Θόδωρος Σκυλακάκης υπενθύμισε ότι ακόμα και η ποινή φυλάκισης για οφειλές σε δύο παρόχους ήταν πολύ ελαφριά και εξαγοράσιμη με λίγα χρήματα ενώ τώρα αυξάνεται το ύψος του προστίμου και αυστηροποιείται η ποινή. Εάν ηλεκτρολογική επιχείρηση αποδειχτεί συνεργός για ρευματοκλοπή, προβλέπεται προσωρινή και στη συνέχεια μόνιμη αφαίρεση άδειας της επιχείρησης, υπενθύμισε.

Γίνονται τεράστιες επενδύσεις αλλά τα προγράμματα είναι 10 ετή και 15ετή. Στην αδυναμία των φωτοβολταϊκών με τα οποία μδενίζεται η παραγωγή ρεύματος όταν δεν έχει ήλιο, απαντάμε με την αποθήκευση. Γιατίί εάν κάποιος μπαίνει μόνο με φωτοβολταϊκό επιβαρύνει το σύστημα και πρέπει να ενθαρρύνουμε την αποθήκευση, εξήγησε.

Όταν ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα υπάρξει και πάταξη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης

Οι υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Πλησιάζει η ώρα της γεώτρησης και της εκμετάλλευσης είπε ο υπουργός ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και πρόσθεσε ότι πάει πολύ καλά και το σχέδιο για θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο. «Είναι μεγάλος εθνικός πλούτος που θα ενισχύσει την εξαγωγική ενεργειακή δύναμη της χώρας», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΕΡΤ – εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση