Δ. Εμμανουλούδης, καθηγητής: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τοπικό μοντέλο πρόγνωσης πλημμυρών

3-2

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας κλάδος της πληροφορικής στην υπηρεσία του πολίτη και του κράτους» σημείωσε ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και διευθυντής του Εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών ASSIST LAB» μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφορικά με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αναλύοντας τη μέθοδο ολιστικής προσέγγισης και αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου, η οποία ήδη εφαρμόζεται στην Περιφέρεια της Ηπείρου σημειώνοντας πως αυτή η μέθοδος αναπτύσσεται για κάθε ποταμό, για κάθε χείμαρρο.

Αποτελείται από 12 δράσεις, κάποιες πριν την πλημμύρα σε βάσει σχεδιασμού, πολύ πριν μήνες ή και χρόνια, κάποιες κατά τη διάρκεια και κάποιες είναι μετά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουλούδης, υπογράμμισε τη χρήση των ευφυών πρακτόρων , δηλαδή κάποια «ρομπότ» τα οποία με μηχανική μάθηση καταφέρνουν να αντιλαμβάνονται τις πληροφορίες τις οποίες εμείς δίνουμε και να προσφέρουν λύσεις.

Παράδειγμα: Περιοχή ένα 24ωρο πριν την επικείμενη πλημμύρα. Οι περιοχές με πράσινο θα έχουν λίγο νερό, με κίτρινο περισσότερο, με κόκκινο ακόμα περισσότερο

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτρέπει το νερό να κατέβει, δημιουργεί ένα τοπικό μοντέλο πρόγνωσης» σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας πως θα υπάρχει η δυνατότητα να ξέρουμε ότι στη συγκεκριμένη πόλη η βροχόπτωση ένα 24ωρο πριν θα επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τέλος ο κ. Εμμανουλούδης υπογράμμισε πως ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να συνεισφέρει και στον κίνδυνο πυρκαγιών.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση