Ένθετο Οικονομία: Πολυετείς οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από τις μεγάλες πυρκαγιές – Συνέντευξη με τον Δ. Γουνόπουλο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Σοβαρές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην αγορά εργασίας έχουν οι μεγάλες πυρκαγιές σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Δημήτρης Γουνόπουλος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη, επισήμανε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στις τιμές των προϊόντων αλλά και στις εταιρείες λιανικού εμπορίου.

Ελκυστική παρέμεινε το 1ο εξάμηνο του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για τον τομέα Ακινήτων και Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα. Οι λόγοι για τη διατήρηση και το 2023 του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι το έλλειμμα αποθέματος επαγγελματικών ακινήτων συμβατών με κριτήρια ESG και η ζήτηση αυτών από εταιρικούς μισθωτές, η απήχηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η ζήτηση για άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», αλλά και το γεγονός ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Χρηματιστηριακής κατά το 1ο εξάμηνο εισέρρευσαν από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων 1,1 δισ. ευρώ (+ 39,5% σε ετήσιο επίπεδο), ενώ κατά το 2ο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης σημείωσε επιτάχυνση (+46,2%), με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 605,8 εκατ. ευρώ.

ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

1Ο ΕΞΑΜΗΝΟ:                         1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ             +39,5%

                                                                        (ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ)

2Ο ΤΡΙΜΗΝΟ:                          605,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ                   +46,2%

                                                                                (ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ)

Στις βραχυπρόθεσμες παραμέτρους που είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο η ανάλυση θέτει την αύξηση στο ενεργειακό και κατασκευαστικό κόστος, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον κύκλο πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής με την άνοδο των επιτοκίων που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων σε σχέση με πιο ώριμες Ευρωπαϊκές αγορές (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη). 

Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων από τους αυτοαπασχολούμενους ώστε να περιοριστούν τα προκλητικά φαινόμενα, επαγγελματίας να εμφανίζεται ότι τα βγάζει πέρα ακόμη και με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα, είναι ο βασικός στόχος των μέτρων που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση.

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 

(για αυτοαπασχολούμενο) 

ΕΙΣΟΔΗΜΑ                  ΦΟΡΟΣ

3000 €                                     270 € 

6000 €                                     540 € 

11.000 €                      1120 €

Έως τον Οκτώβριο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με τελευταίους τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Το χρονοδιάγραμμα έδωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης  μιλώντας στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.  

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση