Δ. Τεμπονέρας στο Πρώτο: Ο διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει ούτε μέσω ανακοινώσεων ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα (audio)

teboneras ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Ερωτηθείς σχετικά με τα παλιά άρθρα που δημοσίευσε η ΕΦ.ΣΥΝ., συντάκτης των οποίων υποστηρίζει πως είναι ο κ. Κασσελάκης, όπου διατυπώνει θέσεις υπέρ της μείωσης των μισθών, των απολύσεων στο δημόσιο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής.

«Ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσε στο να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σε θέση κυβερνητικής ευθύνης ήταν ακριβώς ότι αποδοκιμάστηκαν τότε απόψεις που θυμίζω ότι έλεγαν ότι 1.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι καταδυναστεύουν τους υπόλοιπους πολίτες. Απόψεις οι οποίες έλεγαν ότι η μείωση των μισθών συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ή απόψεις οι οποίες έλεγαν λίγο παλαιότερα, θυμίζω τη συζήτηση, η οποία γινόταν το 2007 και το 2008 περί αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης μη κρατικών, δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία συνέχεια. Προφανώς οι απόψεις αυτές δεν περιλαμβάνουν ούτε αυτά τα οποία έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, ούτε αυτά τα οποία είναι σήμερα μέσα στους διακηρυγμένους στόχους και τις θέσεις τους. Άρα, υπό την έννοια αυτή, θεωρώ καλοπροαίρετα ότι οποιοσδήποτε θέλει να συμβάλει στην επόμενη μέρα του εγχειρήματος αυτού, προφανώς και έχει αποκηρύξει τις θέσεις αυτές και εντάσσει και τον εαυτό του προσωπικά, αλλά και τη διαδρομή του εφεξής ως συλλογική προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο το οποίο αφορά τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς από τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» να σχολιάσει την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας, σημείωσε πως ήταν μεταξύ εκείνων το περασμένο καλοκαίρι που είχε πει ότι θα έπρεπε η προεδρική εκλογή να ακολουθήσει ενός συνεδρίου το οποίο θα συνέβαλλε στην ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έλεγα και το έγραφα δημοσίως ότι θα πρέπει ακριβώς επειδή δεν πρέπει προσωπικές απόψεις να έρθουν να επικάτσουν πάνω σε προγράμματα, πάνω σε διακηρύξεις, πάνω σε διατυπωμένες θέσεις τις οποίες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Δεσμεύεται από τις προηγούμενες συνεδριακές του αποφάσεις. Το ίδιο βεβαίως ισχύει για όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βεβαίως και για την ηγεσία του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά καθείς μπορεί να έχει σε προγενέστερο χρόνο τις απόψεις του άπαξ και όμως εντάσσεται πολύ δε περισσότερο στην ηγεσία ενός κόμματος, κατά την άποψή μου, είναι υποχρεωμένος οποιοσδήποτε να σέβεται και να τηρεί μέχρι αυτές να αλλάξουν, τις θέσεις τις οποίες έχει διατυπώσει το κόμμα. Θυμίζω από τον Απρίλιο του 2022 ήταν το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, υπό την έννοια αυτή, αυτές είναι οι αξίες, τα οράματα, αυτές είναι οι θέσεις οι οποίες μας πηγαίνουν στην επόμενη μέρα και πάνω σε αυτές θα πρέπει να κινηθούμε εκτός και αν συντεταγμένα αποφασίσουμε κάποια στιγμή να αλλάξουν οι θέσεις αυτές. Μόλις πριν από δυόμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε προχωρήσει σε προγραμματική συνδιάσκεψη. Στο κεφάλαιο για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση λοιπόν, όπως και στο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο ακολούθησε και διατυπώθηκε αμέσως μετά, στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, υπάρχουν κατατεθειμένες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία. Προφανώς λοιπόν, εδώ, δεσμευόμαστε από τις θέσεις αυτές μέχρι, επαναλαμβάνω αυτές να αλλάξουν. Άρα, υπό την έννοια αυτή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο εγώ μπορώ να συμφωνήσω και βεβαίως πάνω σε αυτές τις ράγες προτίθεμαι προσωπικά να κινηθώ και το αμέσως επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Σχετικά με το κομμάτι της επιστολής Κούλογλου, όπου σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα», ο κ. Τεμπονέρας επισήμανε πως με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα και μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ουσιαστικά έχει ξεκινήσει άτυπα, σε λίγες μέρες και τυπικά ο προσυνεδριακός διάλογος για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκεί θα πρέπει να απαντηθούν ζητήματα που αφορούν το ιδεολογικό, το πολιτικό στίγμα του κόμματος, την πολιτική φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τις προτεραιότητές του. «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει ούτε, κατά την άποψή μου, μέσω ανακοινώσεων, ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά απαιτείται να γίνει άμεσα, γρήγορα, συντεταγμένα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα καθορίσει τις αρχές και τις προτεραιότητες».

Ερωτηθείς εάν στην πορεία προς το Συνέδριο θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, ο κ . Τεμπονέρας τόνισε «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ενότητα δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το επικαλούμαστε αν δεν στηρίζεται σε ορισμένες πολιτικές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι και ιδεολογικές και προγραμματικές. Αν συμφωνήσουμε και αν καταφέρουμε να ομονοήσουμε στο ιδεολογικό μας πλαίσιο, αν συμφωνήσουμε την επικαιροποίηση των προγραμματικών μας θέσεων, προκειμένου να δεσμευόμαστε όλοι και να κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, αν συμφωνήσουμε ότι ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, όλα τα ζητήματα αυτά μπορούν να μας βρουν την επόμενη μέρα».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση