Στη διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή το Σάββατο 21/10 ο Κ. Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα βρεθεί το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ακύρωσε τελικά το ταξίδι του στο Ισραήλ, διότι δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα διευρύνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα. Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
 
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από χώρες του αραβικού κόσμου και της βόρειας Αφρικής.
 
Ποιες χώρες έχουν προσκληθεί
-Ιορδανία.
-Σαουδική Αραβία.
-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
-Κατάρ.
-Κουβέιτ.
-Μπαχρέιν.
-Ομάν.
-Ιράκ.
-Τουρκία.
-Αλγερία.
-Τυνησία.
-Μαρόκο.
 
Πρόσκληση έχουν λάβει ακόμη οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και οι ηγέτες των χωρών:
-Γαλλία.
-Γερμανίας.
-Ισπανία.
-Ιταλία.
-Κύπρος.
-Νορβηγία.
 
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής. Παράλληλα, τονίζουν ότι η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί. Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις».

 Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση