Στην Νgozi Okonjo-Iweala απονέμεται το δεύτερο βραβείο φιλελληνισμού Lord Byron 2023

Νgozi Okongo-Iweala Lord Byron Award 2023

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό έχει θεσμοθετήσει από το 2021 και απονέμει ετησίως, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron, σε σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό διεθνή χώρο. Το δεύτερο βραβείο Lord Byron για το έτος 2023 απονέμεται στην κυρία Νgozi Okongo-Iweala, Γενική Διευθύντρια του WTO (World Trade Organisation) η οποία θα παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου της στην Ακαδημία Αθηνών, σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.30.

Μετά την τελετή θα ακολουθήσει συζήτηση – δείπνο με επίσημη καλεσμένη την Γενική Διευθύντρια του WTO, στην Αθηναϊκή Λέσχη, στις 20.00.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@eefshp.org.

Λίγα λόγια για την Νgozi Okonjo-Iweala

Πριγκίπισσα, οικονομολόγος του Χάρβαρντ, υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Νιγηρίας, σταρ του Twitter (με 2,3 εκατομμύρια followers), διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μητέρα τεσσάρων παιδιών, γιαγιά τριών παιδιών και, από τις αρχές του περασμένου έτους, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Ngozi Okonjo-Iweala είναι πολλές γυναίκες σε μία – ωστόσο είναι πάντα ένα πράγμα: δυνατή. «Είμαι μαχήτρια», λέει η ίδια. Ως παιδί, λέγεται ότι κουβάλησε την τρίχρονη αδελφή της τρία μίλια μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο, σπρώχνοντας μέσα από ένα άγριο πλήθος 600 ατόμων και σκαρφαλώνοντας από ένα παράθυρο για να πάρει τη θεραπεία που έσωσε τη ζωή της.

Το έργο στη Γενεύη μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό, αλλά, ως ΓΔ του αποδυναμωμένου WTO, η Ngozi Okonjo-Iweala χρειάζεται επίσης ισχυρή θέληση και διεκδικητικότητα για να προωθήσει το δίκαιο εμπόριο στον κόσμο (ιδίως για τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες.) Η Αφρικανή με αμερικανική υπηκοότητα ακολουθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση: «Πιστεύω ότι όταν βρίσκεις προβλήματα, πρέπει να βρίσκεις και λύσεις». Το κάνει να ακούγεται – και να φαίνεται – τόσο εύκολο.

Με πληροφορίες από: 40 Over 40 – The World’s Most Inspiring Women (Female One Zero)

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη

Αφήστε μια απάντηση