Κ. Ζαχαριάδης: Πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Να ξανασυστηθούμε στην κοινωνία

[364258] Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ως στόχο τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον προγραμματισμό του κόμμματός μας για την επόμενη περίοδο και πως θα αναπτύξουμε δράσεις στα μεγάλα κοινωνικά πεδία και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα , ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.

Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι θα συνθέσουμε τις απόψεις μας και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε. Όλοι βρίσκουν έναν κοινό βηματισμό και προχωράνε, σημείωσε προσθέτοντας: «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα σημαντικό τραύμα στις εθνικές εκλογές, αποφασίστηκε η νέα του ηγεσία και στις αρχές του 2024 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριό του. «Πρέπει να ανασυνταχθούμε, να προετοιμαστούμε για τις ευρωεκλογές με έναν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα», τόνισε.

Σχολιάζοντας αναφορές περί αποχωρήσεων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι είναι μεγάλο λάθος να υπάρξουν αποχωρήσεις, σημειώνοντας πως το στοίχημα του κόμματος είναι όχι μόνο να ενώσει αυτούς που έχει στο εσωτερικό του, αλλά να αποκαταστήσει επαφή και επικοινωνία με αυτούς που έχασε στη διαδρομή και στις τελευταίες εκλογές του ’23, αλλά και στις εκλογές του 2019». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει, πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι λάθος τα σενάρια της ρευστοποίησης. Είναι λάθος τα σενάρια να βάλουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μία χύτρα και να αρχίσουμε να ανακατεύουμε. Αυτό το κόμμα έγινε από μικρό μεγάλο γιατί υπήρχαν κάποιοι βασικοί κοινωνικοί λόγοι. Είναι το κόμμα το οποίο έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, είναι το κόμμα το οποίο υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών». Ανέφερε ακόμη ότι «δεν κάνει μία συζήτηση για το 2012 και το 2008 και το 2015, αλλά για το 2030. Τα κόμματα έχουν ένα βάθος ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό, όχι για να κοιτάνε τον εαυτό τους πίσω, αλλά για να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών μπροστά».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να έχει καθαρό στίγμα, παρά τις διαφορετικές επιμέρους απόψεις. «Η θέση, η τοποθέτηση, η απάντηση στις ανησυχίες της κοινωνίας πρέπει να είναι καθαρές μετά από διάλογο, από συνθέσεις κτλ. Οτιδήποτε άλλο το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από τα λάθη μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια διαφορετική άποψη, θα τον στείλουμε στο πυρ το εξώτερον. Αλλά ότι αποφασίζουμε πρέπει να το ακολουθούμε. Το δεύτερο είναι ότι όποια οργανωτική δομή και αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε, το βασικό στοίχημα μας είναι η επικοινωνία μας με την κοινωνία. Εκεί είναι η μεγάλη δεξαμενή που μπορεί να ανανεώσει, να αναζωογονήσει και να δημιουργήσει το νέο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, η οποία θέλουμε να απαντήσει στις ανάγκες και στις ανησυχίες του κόσμου».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια απόλυτη ανασύνταξη του χώρου σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά με μια δυνατότητα να συζητηθούν και κάποια πράγματα με άνεση. Νομίζω ότι στην αρχή της επόμενης χρονιάς μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο ενότητας και εξωστρέφειας, ενότητας και στο εσωτερικό μας, αλλά κυρίως ενότητας στην κοινωνική μας και στην εκλογική μας βάση. Εκεί είναι η μεγάλη μας ελπίδα να ακούσουμε τις επισημάνσεις του κόσμου για τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας και τις αστοχίες μας την τελευταία περίοδο και να σκεφτούμε πώς έχουν πάει όλα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα μεγάλα προοδευτικά βήματα και άλματα για να μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο ξανά».

Και πρόσθεσε: «Η υπόθεση του Δήμου της Αθήνας, είναι μια τέτοια υπόθεση. Δηλαδή ο κ. Δούκας πήρε στον πρώτο γύρο λιγότερο από 14,5%, εγώ πήρα περίπου 13,5%. Το ότι τον υποστήριζα στον δεύτερο γύρο τι έκανε; 14 και 13 ίσον 27. Ο κ. Μπακογιάννης είχε 41. Είναι η κοινωνική δυναμική, είναι ότι ασχολήθηκε ένας κόσμος. Δεν πάμε με αθροίσματα». Η εκλογή του κ. Δούκα «δείχνει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος, κανείς δεν είναι ανίκητος. Και πρέπει να βάλουμε μπροστά όχι τους εγωισμούς μας, όχι την αυτοαναφορικότητα μας. Όχι να σχολιάζω εγώ τι λέει ο άλλος και τι λέει. Αλλά τα προβλήματα των ανθρώπων εκεί τα κόμματα μεγαλώνουν», είπε κλείνοντας ο κ. Ζαχαριάδης.

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση