Π. Τατούλης στην ΕΡΤ: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αποδυναμώνουν την αυτοδιοίκηση

Πέτρος Τατούλης

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου, αφήνοντας αιχμές για την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα. Συγκεκριμένα, σχολίασε ότι η πολιτική παρέμβαση είναι έξω από τα συνταγματικά ζητούμενα, γιατί ουσιαστικά βάλλεται και περιορίζεται η αυτονομία της αυτοδιοίκησης.

Ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, σαφέστατα με μεγάλη πορεία στην Αυτοδιοίκηση, αλλά η επιλογή του και η επιβολή του, έγινε κάτω από μια κομματική λογική. Η πολιτική παρέμβαση, ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα έπρεπε και εσάς να σας απασχολεί πάρα πολύ στο δημόσιο διάλογο, γιατί είναι έξω από τα συνταγματικά ζητούμενα, είναι έξω από τα καθιερωμένα σε όλο τον κόσμο για την αυτοδιοίκηση, γιατί ουσιαστικά βάλλεται και περιορίζεται η αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Εάν γίνονται τέτοιες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα και να βλέπετε να διαγκωνίζονται οι υπουργοί ποιος κατέβηκε περισσότερες φορές για να βοηθήσει τον υποψήφιο, ουσιαστικά αποδυναμώνεται ο δημόσιος διάλογος, αποδυναμώνεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Και αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό θεσμικό ατόπημα και αυτό θα έπρεπε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο δημόσιο διάλογο” τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε:

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβάλλονται συνεχώς οι απόντες για όλο το χρονικό διάστημα υπουργοί από τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον δικό τους αρεστό περιφερειάρχη. Είναι μια διαφωνία που έχουμε. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση που έχουμε. Βάζω αυτό το κομμάτι στη συζήτηση γιατί αποτελεί αν θέλετε και τον σημαντικότερο παράγοντα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση είναι το κρίσιμο μέγεθος. Εάν δεν στηρίξουμε τον θεσμό, την ακεραιότητα του θεσμού, την αυτονομία του θεσμό, τότε δεν έχουμε κάνει τίποτε άλλο παρά να παραπέμψουμε και να δημιουργήσουμε μια λογική ότι ο θεσμός είναι υπάλληλος ή υπηρέτης της κεντρικής κυβέρνησης, κάτι που ασφαλώς δεν συνάδει“.

Η δική μας παράταξη, από όταν ιδρύθηκε το 2010, είναι μια ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική παράταξη, όπου πολλοί πολίτες, νέοι άνθρωποι έχουν έρθει στην παράταξη μας, κυρίως στηρίζοντας τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, την αυτόνομη πορεία της και κυρίως την δημιουργικότητα πέραν των κομματικών επιλογών. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της δικής μας παράταξης. Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση του κ. Νίκα ήταν μια επιλογή με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σήμερα η επιλογή του έτερου υποψηφίου περιφερειάρχη” δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σημείωσε ότι έχει σημαντικά ζητήματα. “Είναι μια Περιφέρεια η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη χώρα αλλά και στον διεθνή χώρο. Νομίζω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η βελτίωση των υποδομών, βασικά η εξωστρέφεια της και πάνω απ όλα η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που είναι ένα σημαντικό μεγάλο ζήτημα για την Πελοπόννησο, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, η προώθηση του τουριστικού της προϊόντος και βέβαια η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Και πάνω από όλα βέβαια η κοινωνική συνοχή που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος που πρέπει να έχουμε απέναντι στους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας“.

“Η Πελοπόννησος πλέον έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Σπάσαμε πολλά “αυγά” προκειμένου να εγκαταστήσουμε και να περάσουμε αυτή τη διαδικασία. Ήμασταν αυτοί που προωθήσαμε τη διαδικασία των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο. Όταν θα ολοκληρωθούν πλήρως οι μονάδες, τότε η διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα είναι σημαντική. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ξέρετε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και βέβαια τα πάσης φύσεως απόβλητα, ιδιαίτερα τα νοσοκομειακά, αποτελούν έναν σημαντικό στόχο που βάσει της εμπειρίας αλλά κυρίως της καθαρής άποψης που είχαμε, όταν εμείς ήμασταν στην κορυφή της περιφέρειας, χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε εξαιρετικά”.

Για τους δρόμους, τόνισε ότι “κάναμε περίπου 1.200 χιλιόμετρα μονοπατιών ώστε να αναπτύξουμε και αυτό το είδος του τουρισμού που έχει μεγάλο ενδιαφέρον πλέον για τους Ευρωπαίους και άλλους επισκέπτες της Περιφέρειάς μας. Δεν πηγαίνουμε στην λογική του μαζικού τουρισμού, αλλά προσπαθούμε μέσα από τις εναλλακτικές μορφές, όπως είναι ο αναρριχητικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες υποδομές, να αναπτύξουμε το τουριστικό μας προϊόν. Και βέβαια είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται σαφέστατα προσπάθεια για την βελτίωση όλων των υποδομών, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας του οδικού δικτύου και επιμένω στην ασφάλεια του οδικού δικτύου, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα μας κατά τη νέα περίοδο, στη νέα συμφωνία που θέλουμε να κάνουμε με τους πολίτες“.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση