Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας: Ένα στα τέσσερα άτομα πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση

ηλικιωμενη-απατη

Στην Ευρώπη, υποφέρουν από ρευματικά νοσήματα 120 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 26% του πληθυσμού, στη χώρα μας  πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι περισσότερες από διακόσιες και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Εκτιμάται ότι θα προσβάλουν το 1/4 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων (ΕΡΕ- ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας και επισημαίνουν:

«Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ ο κρίσιμος παράγοντας, για την επιτυχή αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση και σωστή αντιμετώπισή τους».

 Οι εκπρόσωποι της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ περιγράφουν τα συμπτώματα, τα οποία δεν πρέπει κανένας να αγνοήσει:

  •  Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αρθρώσεων, εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, θερμότητα και χαρακτηριστική παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες.
  • Η αρθρίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες εκδηλώσεις των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων.
  • Εκτός, όμως, από τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, οι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετό, εξανθήματα στο δέρμα, εξελκώσεις στο στόμα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία κ.ά.
  • Στις ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ.) και οι μεταβολικές αρθρίτιδες (από κρυστάλλους ουρικού οξέος κ.λπ).
  • Οι ρευματικές παθήσεις είναι συστηματικά νοσήματα και προσβάλλουν και άλλα όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί, οι πνεύμονες, η καρδιά, ακόμη και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι χρόνιες παθήσεις, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία γενικότερα. Επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους, δηλαδή την καθημερινότητά τους, την οικογενειακή, την επαγγελματική και κατ’ επέκταση και την κοινωνική τους ζωή.

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς, αλλά και ελληνικές μελέτες, η καθυστέρηση της παραπομπής στον ρευματολόγο μπορεί να φθάσει από αρκετούς μήνες έως και μερικά χρόνια.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και αυτό, ακριβώς, είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), για την ευαισθητοποίηση των ασθενών:

«Ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός ιατρός, ο οποίος θα μπορέσει να κάνει έγκαιρα τη διάγνωση και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες, ώστε να βελτιωθεί η κλινική συμπτωματολογία και να αποκατασταθεί η ιδιαίτερα επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά νοσήματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εγκατάστασης μόνιμης βλάβης στις αρθρώσεις, όπως και σε άλλα όργανα του σώματος και, συνεπώς, την αποφυγή μόνιμης αναπηρίας».

www.ertnews.gr

Σοφία Πατραμάνη
image}

Αφήστε μια απάντηση